Kenniscentrum is het zat na incident Enzo Knol: ‘Er moet een keurmerk komen’ 

Over een keurmerk voor influencers

Een keurmerk voor Enzo Knol en alle andere influencers met een miljoenenpubliek. Het zou te vergelijken moeten zijn met de kijkwijzer voor films. Kijkwijzers waarschuwen van tevoren voor expliciete content (duidelijke seks of geweld) 
Het idee is dat de influencer zelf zijn/haar content labelt, maar dat als, als ze dat niet correct doen, een flinke boete kunnen krijgen. 

Het kenniscentrum pleit voor een keurmerk

Het is een idee van Justine Pardoen, oprichter van kenniscentrum Bureau Jeugd & Media, in een reactie op de ophef die is ontstaan rondom vlogger Enzo Knol.  
Enzo Knol reed in zijn Porsche meer dan 250 km over de snelweg en deed vervolgens minachtend tegen de agent die hem bekeurde. 
Justine begrijpt uitstekend dat de politie boos is. Maar zegt zij: ouders van jonge volgers van Enzo zijn dat natuurlijk ook. Die vinden dit geen goed voorbeeld.”Influencers moeten hun verantwoordelijkheid nemen”, aldus Justine 

Op dit moment kunnen influencers doen en laten wat ze willen er kan formeel nergens een klacht tegen ze worden ingediend. Ze zijn alleen maar bezig met likes en materialisme. Van verantwoordelijk gedrag is nergens sprake. Wel is waar geldt tegenwoordig ook voor hen de Reclame Code. Maar voor de inhoud van hun vlogs, zijn geen regels en er is dus ook geen toezicht. 

Het bureau jeugd en Media probeert dit al jaren van de grond te krijgen 

Justine Pardoen stelt labels voor net zoals Kijkwijzer dat doet: een leeftijdsaanduiding en icoontjes op basis waarvan die leeftijd is gekozen. Geweld, grof taalgebruik, seksuele content, drugs en alcohol, angst, discriminatie. Als extra stelt ze voor de een icoon verborgen reclame moet aangeven, een icoon voor ongezonde levensstijl en/of het promoten van ongezonde voeding. 

Van de redactie: 

Schitterend idee, het ouders houvast, zo krijgen ze meer inzicht in wat hun kinderen digitaal consumeren. De eenvoud van het plan spreekt me ook aan: je mag je eigen content labelen, maar als je jokt, krijg je een boete. En laat die hoog zijn alsjeblieft. 

Lees meer over het keurmerk in het AD 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *