Hoe krijg je je kind aan het lezen.

Lees! Dat is goed voor de mens!


Lezen verruimt de blik, het verruimt je woordenschat, al lezend maak je vrienden, boekenvrienden wel te verstaan, maar vergis je niet: dat zijn vaak vrienden voor het leven.
Dat houden we onze kinderen graag voor.

Er is dus alles voor te zeggen dat je kind een enthousiaste lezer wordt, maar hoe bereik je dat als ouder?
Op deze vraag ga ik in dit artikel uitgebreid in

De drie redenen waarom ik graag een boek las

.
Ik was vroeger – en nu nog – een absolute eerstegraads boekenwurm. Maar hoe kwam dat?
Terugkijkend zie ik drie redenen:
1 Ik was niet zo’n sportief-ik-moet-altijd-bewegen-type
2 We hadden geen tv
3 Mijn ouders lazen ook.

1 Type kind

Als je je als ouder afvraagt hoe je je kind aan het lezen krijgt, dan moet je toch eens even kijken wat voor kind je in huis hebt. Ik was het kind dat het heerlijk vond om met de kat op schoot in een hoekje van de bank, ongestoord in een boek te kruipen. Helemaal verliezen kon ik me in de wereld van de heldin uit het boek…
Maar als jouw kind niet zo’n dromerige stilzitter is, wordt het misschien wat lastiger….
Dat is geen reden om je kind niet te stimuleren om zo af en toe een boek op te pakken. Het is wel een reden om geduld te hebben en niet al te hoge verwachtingen.

2 We hadden geen tv

Geloof het of niet, wij hadden thuis geen tv. Toen ik een kind was, was tv in opkomst. Menige mens van mijn leeftijd kan nog leuke verhalen vertellen hoe de hele straat bij die ene buurvrouw tv ging kijken… Op woensdagmiddag, want dan was en een kinderuurtje! Maar goed wij waren thuis wel erg laat met de tv binnen halen, mijn ouders zagen dat hele ding niet zitten.
En als je geen tv hebt en je wil wat te doen hebben, tja…dan wordt lezen een heel aantrekkelijke optie… Haha, durf je het aan? Buis uit en lezen maar??

3 Mijn ouders lazen ook

Monkey does as moneky sees. Je kan wel tegen je kinderen zeggen: “Lees nou toch eens een boehoek….” Maar als ze jou alleen maar op je telefoon zien kijken en nooit in een boek (een e-reader is ook een boek) ja vin-je-ut-gek dat zij ook geen boek openslaan?? Ik niet.

Mag je een kind dwingen om te lezen?

Jazeker wel! Alleen geen leven lang. Kijk als je nooit eens in het water stapt, krijg je nooit plezier in spelen in het water. Sommige kinderen moeten eerst even door hun water vrees heen. Als je nooit een hond aait, leer je nooit het plezier van met een hond spelen kennen. Sommige kinderen moeten eerst over hun angst voor een hond heen. En zo zijn er honderd voorbeelden te bedenken waar je kind er “even doorheen moet”, voor hij doorheeft hoe leuk het is.

Met andere woorden: kinderen moeten lezen ook leren. Je kan als moeder best dingen verzinnen in de trant van: als je in bed ligt, mag je nog een kwartiertje lezen. Voor we tv gaan kijken, pakken we allemaal even een boek. Je mag pas een online spelletje doen, als je eerst hebt gelezen. Enfin, je kan zelf van alles bedenken, om binnen je gezin leestijd te creëren. Maar als na een jaar je kind nog geen actieve enthousiaste lezer is, dan is het kind geen lezer. Jammer dan…Maar een jaar is lang! Geef niet direct op als je kinderen niet binnen een maand boeken vreten!

Moet je lezen belonen?

Ik las laatst een moeder die haar kinderen een sticker liet plakken als ze een paar bladzijden gelezen hadden. Een aantal stickers zou tot een beloning leidden. Zelf vind ik dat een minder goed idee. Het geeft toch een beetje aan: lezen is niet zo leuk, je moet er voor beloond worden als je dat kan opbrengen!!

Lees ook eens: geef jij geld voor een goed rapport

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *