Recordaantal kinderen aangewezen op financiële hulp om te kunnen sporten

Het Jeugdfonds wordt overladen met aanvragen. In Hoeksche Waard konden maar liefst 366 kinderen uit gezinnen met een laag inkomen met behulp van het Jeugdfonds een sport of culturele activiteit beoefenen. Volgens de gemeente komt dit niet door groeiende armoede maar door een meer positieve reden. Steeds meer mensen weten van het bestaan van het fonds en doen een aanvraag.

Jeugdfonds laat alle kinderen meedoen

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur zorgt ervoor dat kinderen uit minimagezinnen een sport kunnen beoefenen of bijvoorbeeld muziekles kunnen volgen. Zij betalen de contributie of het lesgeld en soms ook de attributen. Deze aanvraag kan niet door de ouders zelf bij het Jeugdfonds worden gedaan, maar moet via een tussen worden ingediend. Tussenpersonen zijn bijvoorbeeld docenten, buurtsportcoaches en schuldhulpverleners. Ook hebben sommige gemeenten een speciale instantie voor het aanvragen van financiële hulp. De gemeente Hoeksche Waard heeft per jaar 100.000 euro te besteden aan het Jeugdfonds. Hiervan moeten steeds meer kinderen geholpen worden. Van 291 kinderen in 2019, tot 366 afgelopen jaar.

Wethouder Paul Boogaard (Sport, CDA) is tevreden over de ontwikkeling, maar geeft aan dat nog een grote meerderheid niet bekend is met het werk van het Jeugdfonds.

130 procent van het minimuminkomen

Om in aanmerking te komen voor financiële hulp bij sport- en culturele activiteiten mogen ouders niet meer dan 130 procent van het minimuminkomen verdienen. Is dit het geval, dan kan er voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar een aanvraag worden gedaan. Het geld gaat rechtstreeks naar de vereniging waar het kind zich bij wil gaan aansluiten.

Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat er steeds meer kinderen zullen komen die aanspraak moeten maken op het Jeugdfonds om hun favoriete hobby te kunnen blijven beoefenen. Zij voorspellen dat volgend jaar bijna één op de 10 kinderen in armoede op zal groeien.

Redactioneel commentaar

Ik ben persoonlijk erg dankbaar voor het bestaan van het Jeugdfonds. Dankzij hen kunnen mijn kinderen al jaren zorgeloos naar hun club. Ik hoop dat ze ook met de groeiende armoede alle gezinnen kunnen blijven helpen.

Lees dit artikel op AD

Of lees op Baby en Kind: Schooljaar van start: 34 miljoen voor kinderen uit kansarme wijken

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *