Steeds meer gezinnen vragen gratis schoolspullen, een fiets en zwemles aan.

Nu.nl vroeg aan een aantal organisaties die zich bezig houden met kinderen in armoede, wat er bij hen gebeurde. Het blijkt dat het aantal hulpaanvragen stijgt.

Ouders vragen schoolspullen, een fiets, zwemles en dat soort zaken aan. Eigenlijk heel gewone dingen die een kind op school nodig heeft. De aanvragen stijgen zo hard, dat de fondsen vrezen dat ze zelf in de geldproblemen komen, als dit zo door gaat.

Stichting leergeld

Deze stichting help ouders met geldzorgen, zij willen bijdragen aan een goede ontwikkeling van kinderen en voorkomen dat ze zalen niet kunnen doen uit geldgebrek. Dus zaken las mee gaan op schoolreisje, lid worden van een club, het hebben van een fiets. Meer en meer ziet de stichting dat nu ook gezinnen waarvan de een of twee ouders wel werken een aanvraag voor hulp doen

Cijfers van stichting leergeld

De eerste 6 maanden van dit jaar, kreeg de Stichting Leergeld ruim 200.000 hulpaanvragen. Dat was een groei van maar liefst 39 procent (dus meer dan 1/3) in vergelijking met het jaar daarvoor. In vergelijking met de tijd voor corona (2019 ) was de stijging 26 procent (dus minder dan 1/3)

De cijfers van Stichting Jarige Job

Deze sympathieke stichting, zorgt dat kinderen in armoede toch een verjaardagfeest hebben, door ze een verjaardagbox te geven met versiering, traktaties en een cadeau. Ook hier ziet men een stijging van het aantal aanvragen. De stichting denkt dit jaar de 100.000 aanvragen wel te halen en dat is behoorlijk wat meer (bijna 25 %) dan de 80.000 van vorig jaar

Stichting Armoedefonds

Stichting Armoedefonds ziet de afgelopen drie jaar de aanvragen al toenemen. Zij verstreken een schoolspullenpas. Met die pas kunnen kinderen voor vijftig euro spullen kopen zoals een rekenmachine, sportkleding en een rugtas. Zij zien dit jaar het aantal aanvragen met 14 procent stijgen.

Stichting Nationaal Fonds Kinderhulp

Stichting Nationaal Fonds Kinderhulp  ziet het aantal aanvragen verdubbelen, sinds het uitbreken van de corona pandemie. Ze hebben dit werkelijk nog nooit meegemaakt. Deze stichting helpt kinderen aan een fiets of een vakantiebesteding.

Hoe is de toename aan hulpaanvragen te verklaren?

Een mogelijke verklaring is dat ouders beter geïnformeerd zijn en dus de organisaties die hen kunnen helpen, beter kunnen vinden.
Maar alle stichtingen zien ook al een tijdje dat aanvragen niet alleen maar komen van ouders in een uitkeringssituatie, maar ook uit gezinnen waar een of zelfs beide ouders werken.

De meest logische verklaring is dat de inflatie die gezinnen treft, die tot nu toe net rond konden komen, maar die nu, nu de benzine, het gas water en licht EN   de boodschappen duurder worden, het niet meer trekken.

Redactioneel commentaar:


Het lijkt mij dat dit probleem zich zelf alleen maar oplost als de lonen stijgen of de prijzen dalen.
Maar dat zie ik niet een-twee-drie gebeuren…
Wie weet, heeft het ook een ander effect en gaan we met z’n allen consuminderen…

Lees ook: minder donaties voor kinderen in armoede

Bron: Nu.nl klik hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *