Experts waarschuwen voor toename aantal kinderslaapcoaches’

Wanneer je kind niet wil slapen, kan je als ouders behoorlijk gek worden. Daarom schakelen steeds meer ouders een slaapcoach in. In het programma Pointer waarschuwen experts daarvoor. Lang niet iedereen die zich slaapcoach noemt, heeft echt verstand van slapen: de naam slaapcoach is vrij: iedereen mag zich zo noemen.
Er zijn volgend Pointer zelfs coaches, die het probleem verergeren.

Pointer heeft geprobeerd uit te zoeken hoeveel slaapcoaches er zijn in Nederland. Ze telden er op de Kamer van Koophandel en Instagram al 100. Het vermoeden is dat het er veel meer zijn. Inmiddels zijn er ook twee Nederlandse opleidingen, dus de verwachting is dat er nog vele slaapcoaches bij zullen komen. Even voor alle duidelijkheid: tot 2916 was Nederland 1 slaapcoach rijk.

 De meeste slaapcoaches zijn moeders

Vaak moeders die zelf een kind hadden dat slecht sliep en die een cursus van een paar dagen in Nederland hebben gevolgd of een parttime opleiding in het buitenland. Er is geen landelijke registratie van deze coaches en er worden geen kwaliteitseisen gesteld noch aan de coaches nog aan de opleidingen

Orthopedagogen, jeugdartsen en somnologen (slaapgeneeskundigen) vinden dit geen goede zaak. Ook de slaapcoach van het uur nul. Susanne Willekes, is bezorgd.

Waarom een coach

In 10 % van de gezinnen is volgens Pointer, het niet slapen van de baby een probleem. Ouders hebben het vaak druk met werk en gezin, het niet slapen door een huilende baby heeft echt een grote impact. Ook voelen veel ouders zich niet gehoord als ze aangeven echt last van hun niet  slapend kind te hebben en vinden ze de adviezen van de reguliere hulpverlening niet goed.

Dat komt omdat de reguliere zorg alleen adviezen geeft die die wetenschappelijk bewezen zijn, zoals een kind gecontroleerd te laten huilen.
Dat vinden veel ouders vreselijk en dus gaan ze op zoek naar een andere manier die beter bij hun gevoel aansluit. Dan maar niet wetenschappelijk bewezen…

De GGD’en  hebben tegen Pointer gezed dat ze zullen onderzoeken hoe ze ouders ‘nog meer en beter kunnen begeleiden’.

Bron Rtl

Lees ook: trommelvlies 12 jarige gescheurd

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *