Kind dat in ziekenhuis terechtkomt door coma zuipen, heeft vaak slecht voorbeeld

.  

Een kind dat teveel alcohol drinkt, heeft vaak een slecht voorbeeld van ouders én broers en zussen: een onderzoek naar coma zuipen
 

We schrikken er altijd weer van: berichten van kinderen die met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belanden. Uit onderzoek blijkt dat deze kinderen vaak oudere broers en zussen hebben. Daarnaast speelt leeftijd een belangrijke rol. Hoe jonger een kind aan de alcohol gaat, hoe groter de kans dat het misloopt. 

Promovenda Loes de Veld en Nico van der Lely, kinderarts in het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft, hebben hier onderzoek naar gedaan en promoveren op dit onderwerp. 

Een paar cijfers over kinderen en coma zuipen

Van alle Nederlandse jongeren tussen de 12 en 17 jaar is 44 procent het oudste of enige kind in het gezin. Maar de kinderen die met een acute alcoholvergiftiging in het ziekenhuis terechtkomen, zijn voor 44 procent de jongste in het gezin. De promovendi nemen aan dat dat komt omdat ouders bij een tweede en derde kind, vaak wat losser worden. En een jonger kind kan het drinkgedrag van de oudere broers en zussen kopiëren. 

Loes de Veld, werkte als kinderarts in opleiding toen ze voor het eerst geconfronteerd werd met jongeren die te veel alcohol op hadden.Twee dingen vielen haar op: 
1) Het enorm moeizame en lange traject dat nodig was om die kinderen weer op de rails te krijgen. 
2) De enorme maatschappelijke kosten die dit gedrag met zich meebrengt. 
Bijvoorbeeld een feestje waar 4 kinderen veel te veel drinken: dat vraagt om 4 ambulances…. 

Neemt het gebruik van teveel alcohol toe of af? 

Sinds 2007 worden er gegevens verzameld over jongeren die met te veel alcohol op in het ziekenhuis belanden. In de volksmond: coma zuipen. 
In eerste instantie steeg het aantal jongeren met te veel alcohol op, maar de laatste jaren is het aantal stabiel. 

De onderzoekers ontdekten dat kinderen onder de 15 die in het ziekenhuis belanden, vaak niet voor de eerste keer gedronken hebben. Een extra reden om ouders aan te sporen alcohol gebruik bij jonge kinderen niet aan te moedigen! 

Herstel traject 

Uit het onderzoek blijkt dat 90% van de jongeren die met een alcohol coma in het ziekenhuis belanden, samen met hun ouders, graag meedoen aan een vervolgtraject om nog een keer comadrinken te voorkomen. 

Van de redactie: 

Dat laatste is natuurlijk een hoopvol iets. Maar laten we elkaar geen Mietje noemen. Op jonge leeftijd te veel drinken is enorm schadelijk voor de ontwikkeling van je hersens. 

Bron: lees alles in het AD 

lees ook: seksuele grenzen aangeven

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *