U of jij zeggen tegen je ouders? ‘Het creëert afstand’

Oorsprong van ‘u’

Maar waarom u zeggen? Vroeger bestond alleen de aanspreekvorm ‘du’. Maar er ontstond een behoefte om mensen met meer beleefdheid aan te spreken. Dat begon met gi/gij, in combinatie met u. Later werd dit alleen ‘u’.

Aalberse denkt niet dat ‘u’ ooit helemaal zal verdwijnen, juist omdat het steeds minder gebruikt wordt. Zo behoudt het zijn waarde als beleefde aanspreekvorm. Ook het zogenaamde vousvoyeren van bijvoorbeeld de koning of een leidinggevende zal niet snel verdwijnen.

Tegen wie u zeggen?

Maar hoe zijn de regels van het u zeggen nu eigenlijk? Etiquette- en imago-expert Anne-Marie van Leggelo legt uit: “In principe geldt: als je iemand niet kent – en zeker als diegene volwassen is – begin je met u”. De ander kan dan altijd nog aangeven dat diegene liever met jij wordt aangesproken. Van Leggelo vindt dat hele amicale allemaal niet zo nodig, ook niet bij bedrijven. Zij vindt dat bijvoorbeeld bedrijven als NS, maar ook gemeenten hun publiek beter met u kunnen blijven aanspreken. Dat staat formeler en is wel zo beleefd.

Lees dit artikel op rtlnieuwsOf lees op Baby en Kind: Uv-shirtjes voor je kind: overdreven of werken ze echt?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *