UMC: moeder geeft baby via meerdere routes essentiële bacteriën

In aanraking komen met essentiële bacteriën is heel belangrijk voor een pasgeboren baby. Bij een vaginale bevalling gebeurt dat al tijdens de reis door het geboortekanaal. Maar mocht dit niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld bij een keizersnede, dan zijn er gelukkig nog andere manieren om deze essentiële bacteriën alsnog binnen te krijgen. Dit blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht.

Essentiële bacteriën tijdens de geboorte

Voor de geboorte is een baby steriel. Pas tijdens en na de geboorte komen ze met van alles in aanraking. Deze bacteriën, die bijvoorbeeld uit de darmen van de moeder komen, zijn belangrijk voor de baby. Hierdoor bouwt het lichaam zijn eigen microbioom op en is het vooral in het eerste levensjaar beter beschermd tegen ziekteverwekkers.

Meerdere manieren van overdragen

Het UMC Utrecht en de Universiteit van Edinburgh in Schotland onderzochten op welke manieren de essentiële bacteriën werden overgedragen aan de baby’s. Zij concludeerden dat ongeveer 58 procent van het microbioom van de baby van de moeder afkomstig is. Deze overdracht gebeurt voor een groot deel tijdens de geboorte, via de vagina en de darmen van hun moeder. Maar als een kind met een keizersnede ter wereld is gekomen, wil dat gelukkig niet zeggen dat het alle overdracht van essentiële bacteriën mist. Voor deze kinderen wordt borstvoeding extra belangrijk; op die manier kunnen ze alsnog de nodige microben binnen krijgen. Al sluit het onderzoek helaas niet uit dat ze niet alsnog essentiële bacteriën zullen missen.

Waar de andere, ruim 40 procent van het microbioom van de baby vandaan komt is ook nog niet duidelijk. Het UMC wil graag verder onderzoeken of vaders, broers, zussen, of misschien de omgeving hier mede verantwoordelijk voor is. Alle kennis hierover kan uiteindelijk bijdragen aan een goed microbioom en een goede weerstand voor ieder kind.

Lees er ook over op Trouw

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *