Ouderapp of schriftje?

ouderapp

Ik heb zo mijn bedenkingen bij de ouderapp, lees eens met me mee

Het is inmiddels 32 geleden dat mijn oudste op de crèche zat. De mobiel lieve mede-moeders bestond nog niet eens….

Het was een kleine particuliere crèche, waar ik mijn dochter naar toebracht
Gerund door M. Het was er veilig, warm en vertrouwd. Ik geloof dat er een totaal van 10 kindjes waren. En die kwamen niet allemaal elke dag.

We hadden geen schriftjes, we hadden geen apps. Ik had vertrouwen en dat was genoeg. Als ik mijn kind bracht, bleef ik 5 minuutjes, net zo lang tot ik zag dat ze haar weggetje had gevonden. Als ik haar kwam halen, wilde ze vaak afmaken waar ze mee bezig  was. Redelijk genoeg. Dus dan wachtte ik even en praatte bij met M. of ik hielp een ander kindje met veters vastmaken ofzo.

Ik kon met al mijn vragen bij M. terecht en dat was fijn, mijn moeder was wat vaag over baby’s en zo meer. “Allemaal zolang gelden lieverd”

Veilig en vertrouwd, daar heb je als jonge moeder enorm veel behoefte aan. En dat is logisch, moederschap is nogal overweldigend.
Maar de vraag is: geeft zo’n ouderapp nu een veilig en vertrouwd gevoel?
Ik denk het niet, eigenlijk weet ik wel zeker van niet.
En daar heb ik een aantal redenen voor:

Vragen bij het nut van de ouderapp

 • Een foto van je kind op de app zien, zegt helemaal niks. Twee seconden nadat de foto is genomen, kan je kind een gat in zijn kop vallen. Een ongeluk zit in een klein hoekje.
 • Een foto of  vervangt nooit en te nimmer de observatie die een crèche leidster van je kind maakt, zij kan dingen zien die jou nog niet waren opgevallen.
 • En tenslotte: ik ging naar mijn werk en werkte met volle overgave en concentratie, ik klinkt hard, maar ik zou niet gestoord willen worden door een foto van mijn kind in de zandbak. Omgekeerd wild eik ook niet door mijn werk gestoord worden als ik met kind samen was.

Tijdens de coronacrisis liepen werk en school en thuis in elkaar over, heel veel mensen vonden dat best lastig. Heel begrijpelijk, lijkt mij. Waar houdt je werk op, waar begint thuis?
Dus maak het jezelf als ouder niet te moeilijk: geef op je werk je aandacht aan je werk en thuis alle aandacht aan je kind. En vraag gewoon aan de crècheleidster hoe het vandaag is gegaan.

Dat geeft stof genoeg tot praten met je kind, weet ik uit ervaring, daar heb je echt geen foto uit de ouderapp voor nodig.

lees ook eens: allemaal een handje geven! Peuters in de metro

1 antwoord
 1. Kaat Krabbel zegt:

  Ik vind de app ideaal: niet als vervanging van persoonlijk contact maar als aanvulling.
  Alsnog bespreek ik graag hoe het gaat met mijn zoon maar ik vind beeldmateriaal heel leuk om te ontvangen.
  Gisteren kreeg ik foto’s van de gymles: die gymjuf zie je normaliter amper op school.
  Kind ziek: even in de app aangeven en klaar

  Wat ik ook een voordeel vind: tegenwoordig werken de leerkrachten meestal parttime.
  Afspraken of opmerkingen over de kinderen is voor iedereen zichtbaar.
  Nooit meer het excuus kunnen maken dat ik of de juffen het niet wisten, want staat gewoon genoteerd.

  Daarbij bespaart het enorm veel papierenformulieren mee naar huis en informatie bladen (die geregeld zoek raken). Die ene studiedag? even kijken in de app en ik weet wanneer die is. (nog handiger ik klik in de app en al deze afspraken komen ook in mijn eigen digitale agenda)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *