Drie kinderopvangclubs beëindigen contracten met ouders om personeelstekort

Kinderopvangorganisaties bevinden zich in zwaar weer. Drie organisaties hebben inmiddels zelfs lopende contracten moet stopzetten, vanwege een tekort aan personeel. Hierdoor kunnen zij de roosters voor de opvang niet meer rond krijgen. Ouders kunnen hun kind niet meer op voorkeursdagen brengen, of moeten helemaal uitwijken naar een andere plek.

Kinderopvangorganisatie Ska heeft 5 procent van de ouders moeten teleurstellen. Wie de andere twee organisaties zijn wordt niet bekend gemaakt.

De problemen begonnen vorig jaar voor zomer al en zijn sinds die tijd alleen maar groter geworden. In eerste instantie ging het alleen nog om nieuwe contracten die niet door konden gaan, maar al rond december moesten ook lopende contracten noodgedwongen opgezegd worden. Dit tot groot verdriet van de organisatie.

Kinderopvangorganisaties hebben last van pandemie en vergrijzing

De coronacrisis heeft er voor gezorgd, dat personeel zich al ziek moet melden bij de eerste mogelijke coronaklachten. Hierdoor is er veel meer ziekteverzuim dan voorheen. Maar ook restklachten van corona zorgen voor meer afwezigheid. Andere redenen voor het personeelstekort bij kinderopvangorganisaties zijn de door de pandemie opgelopen stress en de vergrijzing.

Terwijl de hoeveelheid personeel afneemt, verwacht men dat het aantal kinderen juist toe gaat nemen. Vanaf 2025 moet kinderopvang gratis gaan worden. Hierdoor zouden er zeker 50.000 extra medewerkers moeten komen. En haal die maar eens zomaar ergens vandaan. Iemand die bij de BSO werkt heeft daar meestal geen fulltime baan aan en kan daar dan ook niet van rondkomen. Er wordt nu gekeken naar zogeheten combinatiebanen: ’s ochtends werken als onderwijsassistent en ’s middags in de opvang. Toch zal dit niet voldoende zijn en moeten we er volgens de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang gewoon aan gaan wennen dat er een tekort is.

Lees het volledige artikel op NU

Of lees verder op Baby en Kind: Een op de zes kinderen speelt nooit buiten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *