Stellen willen zorg voor kind gelijk verdelen, maar vooral vrouw werkt minder

1

De traditionele rolverdeling blijkt moeilijker los te laten dan verwacht. Veel ouders willen het wel graag: een eerlijke verdeling tussen werk en zorg voor de kinderen. Maar slechts één op de tien stellen krijgt dat ook daadwerkelijk voor elkaar. Bij ongeveer de helft werkt de man nog altijd meer en zorgt de vrouw meer voor de kinderen.

Traditionele rolverdeling gaat bijna automatisch

Uit de Emancipatiemonitor van statistiekbureau CBS komt naar voren dat vooral moeders minder gaan werken na de geboorte van het eerste kind. En dat blijft zo, ook als de kinderen oud genoeg zijn om naar school te gaan. Maar waar een kwart van de moeders nog minder dan 20 uur per week gaat werken, blijft maar liefst driekwart van de vaders fulltime aan de slag. Ook de vaders die in eerste instantie de traditionele rolverdeling loslaten, gaan vaak weer fulltime werken als het jongste kind de schoolgaande leeftijd bereikt heeft.

Nederlanders vinden dat moeders minder moeten werken dan vaders

Veel mensen blijken te vinden dat het zo hoort. Volgens hen dient een moeder maximaal 28 uur per week te werken, ook als het kind ouder wordt. Meer dan driekwart van de Nederlanders vindt dat dat anders ligt voor vaders. De eerste vier jaar is28 uur per week geschikt, maar daarna kunnen vaders prima weer voltijds werken.

Moeders zelf zijn traditionele rolverdeling wel zat

Uit het onderzoek blijkt, dat veel moeders best meer uren zouden willen werken, maar wel onder voorwaarden. Zo moet kinderopvang goed en goedkoop zijn, werk makkelijk met privé te combineren zijn en eigenlijk moet het ook financieel noodzakelijk zijn om meer uren te maken op het werk.

De traditionele rolverdeling is maar niet zomaar losgelaten.

Lees er alles over op NU

Lees op Baby en Kind: Kinderen kunnen met hulpprogramma naaktfoto’s van internet verwijderen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *