Elf tips voor het omgaan met een angstig kind.

In het artikel over angststoornissen bij kinderen vertel ik alleen maar over wat angst is en wanneer je het een stoornis mag noemen, in dit artikel ga ik in op omgaan met angst. 

Omgaan met angst 

Omgaan met een angstig kind is niet altijd makkelijk, als moeder kan je behoorlijk piekeren: waar doe ik nu goed aan? Moet-ie maar een beetje flinker zijn, of vooral niet forceren. 
Hier zijn 11 tips, om je te helpen  

Omgaan met angst, dit helpt 

1 de eerste en meest belangrijke tip als het gaat om omgaan met een angst is ook direct de moeilijkste: neem de angst serieus, maar besteed er niet al te veel aandacht aan. 
Bij hondentraining bestaat de uitdrukking:” dan aai je de angst erin”, daarmee wordt bedoeld: hoe meer aandacht je aan de angst van de pup geeft, hoe je sterker die pup het idee krijgt: ”o o, dit is heel eng”  
Zeg gewoon tegen je kind dat je best snapt dat hij dat spannend vindt. En ga er verder niet te veel op in. 

2 Wennen. Wanneer je kind iets eng vindt, geef hem dan de tijd om te wennen. Is je kind bang voor honden, om een voorbeeld te noemen? Lees een verhaal voor over honden, kijk filmpjes over honden en ga dan pas eens op bezoek bij een oude lieve sullige hond. Met andere woorden, leer je kind stap voor stap om gaan met angst 

3 Jok nooit. Staat er iets te gebeuren wat spannend is, wees daar dan eerlijk en direct in. En praat er samen over. Je helpt je kind echt door de angst te ontkennen 

4 Als je samen pratend over de situatie erachter komt dat je kind het echt te eng vindt, bedenk dan samen kleine stapjes die je kan zetten om toch dat doel te halen. Kinderen kunnen veel beter dan je denkt, oplossingen verzinnen. En zelf een oplossing verzinnen: dat geeft een goed gevoel! 

Geef hoop 

5 Wees eerlijk over de dingen die jezelf eng vindt en vertel hoe jij dat hebt opgelost. Je kind vindt het geweldig om te horen dat jij vroeger als de dood was voor spinnen of wat dan ook. En je kind vindt het heel fijn om te horen dat jij dus hebt geleerd om met die angst om te gaan. 

6 Als je met je kind in een situatie terecht komt, die jezelf eng vindt, zorg dan dat je letterlijk rustig blijft ademhalen. Vertel je kind ook dat hij rustig moet blijven doorademen. Bewust rustig ademhalen is een zwaar onderschat kalmeringsmiddel! 

Nog een lastig advies 

7 Dit is ook weer zo’n dubbel advies: moedig je kind vooral aan om dingen te doen die hij eng vindt, maar push nooit. Ziet je kind toch af van de geplande actie? Laat nooit teleurstelling zien, maar zeg gewoon vrolijk: geeft niks, morgen weer een dag! 

8 Realiseer je dat je angst stap voor stap, dag bij dag moet overwinnen en dat er altijd een nieuwe dag met nieuwe kansen komt. 

9 Een compliment is altijd fijn !! 

10 Vertel op school waar je kind mee worstelt, zodat ze er rekening mee kunnen houden, scholen kunnen heel goed helpen in het omgaan met angst 

11 Vind je de angst van je kind toch griezelig of bovengemiddeld? Ga dan gewoon naar je huisarts en bespreek je zorgen daar 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *