angststoornissen

Angststoornissen

In principe zijn angst problemen zo gek nog niet
Angst is een overlevingsmechanisme van de mens.Dat wil zeggen, angst heeft een alarmfunctie en waarschuwt ons bij gevaar. Maar je kan je voorstellen, als dat alarmbelletje dagelijks afgaat, terwijl er eigenlijk geen gevaar is…Dat het dan niet goed gaat. En dat een mens ( kind ) hierdoor heel erg belemmerd kan worden in z´n dagelijks leven.
Angst problemen kunnen op 2 manieren ontstaan: ze kunnen het gevolg zijn van een schokkende gebeurtenis. Of ze worden veroorzaakt door een in aanleg aanwezige stoornis. Natuurlijk kan het een ook het ander versterken.

Voorbeelden van angstproblemen

Faalangst
Verlatingsangst (separatie-angst)
Fobieën
Angst voor mensen en groepen
Angst voor nieuwe situaties.

Hoe herken je angstproblemen?

Angstproblemen kunnen van invloed zijn op het dagelijks functioneren en de gehele ontwikkeling van het kind.  Want angst gaat vaak gepaard met gevoelens van paniek en depressieve klachten. Kinderen met angsten kunnen voortdurend gespannen en prikkelbaar zijn. Daarnaast kunnen het vermoeidheid, slaap- en concentratieproblemen ook het gevolg zijn van angstproblemen.

Angst kan een heel ingewikkeld probleem zijn.

Angst kan een heel ingewikkeld probleem zijn. En het is in zo´n geval dan ook goed zoeken naar de juiste hulpverlener(s).
Angststoornissen komen vaak voor bij kinderen en adolescenten. Het is duidelijk dat  ze  een duidelijke negatieve invloed hebben op het functioneren van het kind. Deze invloed kan jaren duren.  Het kan zich uiten in de contacten en het functioneren binnen het gezin. Maar bijvoorbeeld ook op school en in contacten met vriendjes.

Onderzoeken hebben laten zien dat een kind met een angststoornis een- tot viermaal grotere kans heeft om op volwassen leeftijd ook aan een angststoornis te lijden. (Beidel & Turner 1997). Dus vroege herkenning en adequate behandeling zijn heel belangrijk.

Het herkennen van angststoornissen

Het is lastig om angststoornissen bij jonge kinderen snel te herkennen. Dat komt omdat  kleintjes nog niet genoeg woorden tot hun beschikking hebben om uit te leggen wat ze dwars zit. En bovendien: elke peuter heeft z´n dwarse fase. Daarom is het best lastig voor een moeder om daar doorheen te kijken. En te zien dat je kind niet lastig of dwars is, maar bang.
Bovendien en dat is de volgende complicerende factor: kinderen kennen allerlei heel ¨ normale” angsten….

Dit zijn soorten angsten die normaal zijn bij de ontwikkeling van het kind:

Leeftijd en Bronnen van Angst

0 – 6 mnd
Harde geluiden, verliezen van steun, plotselinge toenadering.

6 mnd – 1 jaar
Hoogte/diepte, onbekende voorwerpen, geluiden. Maar ook vreemden, scheiding van de ouderfiguur.

1 – 2 jaar
Natuurverschijnselen zoals water en storm.

2 – 4 jaar
Dieren. En het zien van bloed.

4 – 6 jaar
Donker, gefantaseerde figuren (bijv. spoken). Maar ook verlies van lichamelijke integriteit (bijv. naar dokter of kapper gaan).

Rond 6 jaar
Zelfveroordeling (geweten).

6 – 12 jaar
Beoordeling door leeftijdgenoten. Falen bij prestaties. Of anticipatie op nare gebeurtenissen (bijv. bedenken dat de ouders zouden kunnen gaan scheiden).

12 – 18 jaar
Beoordeling door leeftijdgenoten van het andere geslacht. Gevaren die niet direct met jezelf te maken hebben (natuurrampen, oorlogen). Maar ook hypochondrische overwegingen (bijv. krijg ik  aids)

Bronnen:
http://www.gedragsproblemen-kinderen.info/
http://www.angstcentrum.be
ww.kijkopontwikkeling.nl

Lees verder Mijn kind: de basisschool- Kindjes net even anders gedragsproblemen, wat zijn dat?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *