Tokofobie: Extreme angst voor de geboorte

Veel vrouwen die zwanger zijn zien in meer of mindere mate op tegen de bevalling. De meesten kunnen zich hier nog enigszins overheen zetten. Maar als je tokofobie hebt, ben je zo bang voor de bevalling dat het tot gevolg kan hebben dat iemand een geplande keizersnede probeer te krijgen of zelfs zwangerschap in zijn geheel vermijdt. Terwijl ze eigenlijk wel een kinderwens hebben.

De term tokofobie komt van het Griekse Tokos, wat geboorte betekent. Het is een extreme angst om te bevallen. Waar deze angst vandaan komt is soms te achterhalen en soms ook niet.

Primaire en secundaire tokofobie

Tokofobie is grofweg onder te verdelen in twee varianten. Bij primaire tokofobie is een vrouw bij haar eerste zwangerschap al doodsbang om te bevallen Bij secundaire tokofobie komt de extreme angst voor uit een eerdere ervaring, zoals bloedverlies, medisch ingrijpen, een kindje dat in levensgevaar is of je niet gehoord voelen tijdens de bevalling.

Bij primaire tokofobie is de oorzaak dus lastiger te achterhalen. Het ontstaat vaak uit teveel enge verhalen horen rondom bevallingen, of zelf seksueel-, of ziekenhuistrauma opgelopen hebben.

Worstel er niet zelf mee

Welke vorm het ook is, de angst voelt zeer reëel. Blijf je hier zelf mee worstelen, dan kan de angst er ook daadwerkelijk voor zorgen dat de bevalling niet goed op gang komt. Bij teveel stress komt er te weinig oxytocine vrij, wat nodig is voor een goed verloop van de bevalling. Dit kan resulteren in meer pijn, het niet goed vorderen van de ontsluiting en een grotere kans op medisch ingrijpen. Oftewel, juist door de angst is het risico groter dat de angst ook uitkomt.

Het is dus verstandig om niet met deze gevoelens rond te blijven lopen, maar ruim voor de bevalling dit te bespreken met de verloskundige. Alleen rustig ademhalen gaat niet helpen. Eenvoudige voorlichting kan al wel veel schelen, zit het dieper dan zijn therapieen als EMDR, cognitieve gedragstherapie, coaching, een cursus hypnobirthing of de EVA-methode om vrouwen met tokofobie verder te ondersteunen.

Raak je tijdens de bevalling toch in paniek, dan kan afleiding helpen om weer in het hier en nu te komen. Hierbij kan de verloskundige en/of partner ondersteunen. Een veilig gevoel tijdens de bevalling komt zowel moeder als kind ten goede.

Bron: NU

Lees ook: Let op als kinderen papieren rietjes gebruiken

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *