Niet zo leuk: krentenbaard

krentenbaard

Krentenbaard is een bacteriële huidinfectie, die vooral bij kinderen voorkomt.Haar zondagse naam is impetigo.
Kinderen jonger dan 3 jaar vormen een risicogroep voor krentenbaard en dat gaat ook op voor kinderen die kort geleden een waterpokken hebben gehad.

Wat is krentbaard nu precies?

Het is een infectie die veroorzaakt wordt door een bacterie, de Staphylococcus aureus om precies te zijn. Maar dat zal je waarschijnlijk een zorg wezen.
De krentenbaard kenmerkt zich door bultjes en blaasjes in het gezicht.

Het is een geniepig ding, die krentenbaard: heel vaak begint het op een plekje waar al een beschadiging op de huid zat. Beetje eczeem, restje van een waterpok….
Je wordt nooit immuun voor deze bacterie, dus je kan ook niet denken: “nou dat hebben we ook weer gehad”., want de krentenbaard kan terug komen.

Hoe kom je aan een krentenbaard

De bacterie de Staphylococcus aureus  wordt  verspreid door het vocht in de blaasjes van de krentenbaard…. Je begrijpt het, krabben aan die blaasjes moet je dus eigenlijk niet doen…Dan komt het vocht aan de vingertjes en de vingertjes raken speelgoed aan, dat vervolgens weer door een ander kind aangeraakt wordt…
Maar goed dat ik de theorie, in de praktijk hou je dat niet tegen…
De krentenbaard houdt op met besmettelijk te zijn 2 dagen nadat een antibiotica kuur gestart is, of als de blaasjes zijn opgedroogd.

Hoe moet je het behandelen ?

Ga naar je huisarts, die zal je een antibiotica zalf voorschrijven en vertellen wat je wel en niet moet doen. Dat hangt ook een beetje af van de ernst van de situatie.
Hoewel een krentenbaard besmettelijk is, hoeft je kind niet thuis te blijven (vroeger moest dat wel)

Het is heel belangrijk om je handen en de handen van je kind goed schoon te houden. Hou de nagels super kort! Gebruik ook altijd zeep als je je handen wast Geef de patiënt elke dag een schone handdoek.

hier lees je ervaringen van moeders

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *