Niet zo leuk: krentenbaard
Het ziet er echt naar uit: een krentenbaard.
Het is niet gevaarlijk, maar wel heel erg vervelend, als je kind last heeft van een krentenbaard. Ik kan me goed voorstellen, dat je als moeder denkt: “wat heb ik nou toch niet goed gedaan?”
Troost je. Je hebt helemaal niks fout gedaan.
Krentenbaard is een bacteriële huidinfectie, die vooral bij kinderen voorkomt. Haar zondagse naam is impetigo. En dit “fraais” wordt veroorzaakt door een bacterie die luistert naar de naam Staphylococcus aureus. Of door groep-A-streptokokken.
Kinderen van twee tot twaalf jaar vormen een risicogroep voor krentenbaard en dat gaat vooral op voor kinderen die kort geleden een waterpokkeninfectie hebben gehad.
Wat is krentbaard nu precies?
Het is een infectie die veroorzaakt wordt door een bacterie, de Staphylococcus aureus om precies te zijn. Maar dat zal je waarschijnlijk een zorg wezen.
De krentenbaard kenmerkt zich door bultjes en blaasjes in het gezicht.
Het is een geniepig ding, die krentenbaard: heel vaak begint het op een plekje waar al een beschadiging op de huid zat. Beetje eczeem, restje van een waterpok….
Daar nestelt hij zich om uit te groeien tot een plaag.
Slecht nieuws:
Je wordt nooit immuun voor deze bacterie, dus je kan ook niet denken: “nou dat hebben we ook weer gehad”…..want de krentenbaard kan terug komen.
Hoe kom je aan een krentenbaard
De bacterie de Staphylococcus aureus wordt verspreid door het vocht in de blaasjes van de krentenbaard. Je snapt het: die blaasje jeuken en dus gaat je kind krabben. Dat moet je kind dus eigenlijk niet doen…Dan komt het vocht aan de vingertjes en de vingertjes raken speelgoed aan, dat vervolgens weer door een ander kind aangeraakt wordt…en zo raakt iedereen vrolijk besmet.
Maar goed dat ik de theorie, in de praktijk hou je dat niet tegen.
De incubatietijd van krentenbaard is ongeveer drie dagen..
Wanneer is de besmetting voorbij?
De krentenbaard houdt op met besmettelijk te zijn 2 dagen nadat een antibiotica kuur gestart is, of als de blaasjes zijn opgedroogd.
Hoe moet je krentenbaard behandelen?
Ga naar je huisarts, die zal je een antibiotica zalf voorschrijven en vertellen wat je wel en niet moet doen. Dat hangt ook een beetje af van de ernst van de situatie.
Hoewel een krentenbaard besmettelijk is, hoeft je kind niet thuis te blijven (vroeger moest dat wel) Dat komt omdat krentenbaard vervelend maar niet gevaarlijk is.
Het grote belang van hygiëne:
Je kunt besmetting natuurlijk nooit helemaal voorkomen.
Maar je kan wel een aantal maatregelen nemen, die helpen om besmetting tegen te gaan.
- Het is heel belangrijk om je handen en de handen van je kind goed schoon te houden.
- Gebruik ook altijd zeep als je je handen wast
- Hou de nagels super kort!
- Geef de patiënt elke dag een schone handdoek.
De algehele conditie van je kind.
Een krentenbaard treedt het meest op na een infectie, waterpokken, een verkoudheid dat soort ziektes. Je kan veilig zeggen: bij een lage weerstand krijg je het eerder dan bij een goede.
Je helpt je kind door naast de hygiëne ook te werken aaneen goede weerstand.
Op tijd naar bed, gezond eten, frisse lucht en veel bewegen!
lees ook: brandwonden behandelen
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!