Tekort babymelkpoeder in VS zet moeders tot doe-het-zelven: kinderartsen zijn tegen

nieuws

In Amerika is het moeilijk om aan babymelkpoeder te komen. Er is al een tijdje een  tekort. Daarom delen veel jonge ouders doe-het-zelf-recepten, of ze geven hun kind dan maar minder flesvoeding.

De oorzaak van het tekort is ontstaan door dat een fabriek die babymelkpoeder produceerde is gestopt en door de wereld crises en door de pandemie gaat de bevoorrading van fabrieken niet erg vlug.

Kinderartsen geven de raad niet te doe-het-zelven met babymelkpoeder

Ouders zijn natuurlijk heel creatief in het bedenken van oplossingen.  Een mevrouw Beth deelde online een recept om zelf flesvoeding te maken. Het recept komt uit 1960. Het was bedoeldvoor baby David..
En mevrouw Beth is niet de enige. Recepten voor flesvoeding worden volop gedeeld in op social media. Maar de Amerikaanse vereniging van kindergeneeskunde adviseert ouders om de oplossing niet in het doe-het-zelven te zoeken.

Datzelfde zegt kinderarts Hans van Goudoever van het Amsterdam UMC.
Hij is specialist op het gebied van kindervoeding. Een recept van zestig jaar oud, dat moet je echt niet doen, zeg hij. Vergeet niet dat in die tijd de kindersterfte veel hoger was dan nu. Nu is er zoveel meer bekend over wat baby’s echt nodig hebben

Dan maar minder flesvoeding?

Om zolang mogelijk melkpoeder te hebben zetten ouders hun kinderen van ellende op rantsoen. Ze doen bijvoorbeeld wat minder melkpoeder in de fles, verdunnen de melk meer. Dat is volgens Van Goudoever, ook geen goed idee.

“Het kind krijgt in zo’n geval onvoldoende bouwstoffen binnen, juist in een fase dat hij heel snel groeit. Er ontstaan dan tekorten aan ijzer, calcium, en Vitamine D. Dat is allemaal van belang voor de groei van organen en de hersenen.” 

Een fles overslaan is evenmin een goed idee, het geeft hetzelfde effect als de voeding verdunnen.”

Het is alsof je een kind, dat volop in de groei is, en zeker niet te dik. Op dieet zet.  Men moet zich  wel bedenken dat het tekort niet meer in te halen  is. Daarom is de situatie in de VS ook zo verontrustend.

Hulp in zicht.

President Joe Biden, gaat het probleem aanpakken, met het inzetten van een oorlogswet. Dat maakt het mogelijk dat Europese producenten babymelk in de USA mogen invoeren. Dat mag nu niet. En bovendien zijn de problemen in de gorrtste Amerikaanse fabrieken, bijna opgelost.

Ondertussen geven ouders elkaar practische tips: adressen van winkels waar nog melkpoeder te koop is, mensen die hun restjes die ze niet meer nodig hebben, te koop aan  bieden: dat soort zaken.

Het advies van Goudoever: zoek in Amerika de moedermelkbank. Daar kunnen moeders hun melk doneren aan andere moeders. “Borstvoeding is namelijk de beste voeding die je een baby kan geven.”

rechter oordeelt stiefmoeder mag geen mama genoemd worden

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *