Geen huid-op-huid, verplichte keizersnee of alleen bevallen: zo ging Europa om met coronababy’s

De coronatijd zorgde voor veel veranderingen. Zeker ook rondom zwangerschap en bevalling. De verschillen in maatregelen tussen Europese landen waren groot. Een groep onderzoekers in de geboortezorg concludeerde dat de last in veel landen onevenredig groot was.

Coronatijd leidde tot schadelijke maatregelen

De Kroatische organisatie voor rechten van zwangeren, ouders en kinderen, RODA genaamd, deed onderzoek naar de zorg tijdens zwangerschap en geboorte in de coronatijd. De genomen maatregelen waren allemaal schadelijk voor het welzijn van zowel de ouders als het kind.

Kroatië, Polen en Ierland zijn voorbeelden van landen waar de regels erg streng waren. Moeders werden minimaal zes weken gescheiden van hun te vroeg geboren baby, borstvoeding geven mocht niet, en was je besmet met het coronavirus, dan mocht je alleen nog met een keizersnede bevallen. Controles bij de verloskundige namen drastisch af, met alle gevaren van dien. Partners mochten ook in veel andere landen niet bij de bevalling aanwezig zijn.

A

Alles wat zo zorgvuldig was opgebouwd om de geboortezorg te verbeteren, zoals borstvoeding, huid-op-huid-contact en begeleiding, leken volledig verdwenen.

Nederland deed het redelijk goed

Uit het onderzoek bleek, dat landen waar de geboortezorg al goed was, dat in de coronatijd ook beter vasthielden dan landen waar het toch al niet zo goed geregeld was. Ook werd de zorg daar weer sneller teruggebracht naar het niveau van voor 2020.

Nederland heeft ook in de coronatijd zoveel als mogelijk vastgehouden aan hoe het was. Echo’s gingen gewoon door en hoewel zwangeren wél bij binnenkomst weren getest op covid, hoefden zij tijdens de bevalling vaak geen mondkapje op. Moeder en baby mochten gewoon bij elkaar blijven, ook als de moeder corona had.

De periode dat partners in Nederland niet bij de bevalling aanwezig mochten zijn, duurde maar een paar weken. Zelfs als de vader op dat moment met corona besmet was, mocht hij aanwezig zijn. Uiteraard wel met extra beschermende maatregelen.

Wat hebben we geleerd van de coronatijd?

De onderzoekers willen advies geven hoe het in de toekomst anders zou kunnen. De kans dat er ooit weer een pandemie komt is altijd aanwezig. Beslissen op wetenschappelijke basis én deze keuzes blijven aanpassen aan de ontwikkelingen voorkomt dan hopelijk paniekvoetbal en schadelijke maatregelen.

Lees er alles over op AD

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *