Kamer vreest ‘babyboom’, want kind vóór 1 januari 2025 levert 30.000 euro op

Belastingvoordeel als je een kind krijgt voor 1 januari 2025. Dat is het gevolg van het beleid van de Tweede Kamer. Wie voor die datum een kind op de wereld zet krijgt, verspreid over 12 jaar zo’n 30.000 euro belastingvoordeel. Wordt jouw kindje toevallig een dag later geboren dan loop je dat belastingvoordeel mis. En dat vindt de Tweede Kamer nogal merkwaardig.

Belastingvoordeel door IACK verdwijnt

Op dit moment komen ouders nog in aanmerking voor de zogeheten inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dit belastingvoordeel moet er voor zorgen dat ouders blijven werken. In de toekomst wordt de kinderopvang bijna gratis en daarom heeft het kabinet besloten dat de IACK overbodig wordt. Voor die overgang hebben ze echter wel een hele strakke lijn gesteld, namelijk de jaarwisseling van 2024 naar 2025. Krijg je 31 december een baby, dan heb je nog 12 jaar belastingvoordeel. Wordt het 1 januari, dan krijg je niets.

Tweede Kamer vreest voor vroeggeboortes

K

De Tweede Kamer neemt dit serieus op en vreest voor vroeggeboortes. Ouders die hun kindje expres nog in 2024 ter wereld laten komen om het belastingvoordeel nog mee te kunnen pikken. PvdA’er Henk Nijboer stelt daarbij dat de enorme financiële verschillen die het tussen ouders oplevert ‘nergens op slaan’.

Toch gaat het plan onveranderd door, want de coalitiepartijen willen niets veranderen aan de afspraken in het coalitieakkoord. gaat er niets aan veranderen, want de coalitiepartijen, de VVD met name, willen vasthouden aan de afspraken die erover zijn gemaakt in het coalitieakkoord. Zij stellen dat er een aanpassing van de toeslagen tegenover staat en de verschillen daarom niet zo groot zullen zijn. Ook een ‘afbouwpad’ vinden zij niet wenselijk, aangezien het afschaffen van het belastingvoordeel maar liefst 1,7 miljard euro per jaar scheelt. De plannen blijven dus gewoon zoals ze zijn.

Lees er alles over op AD

Of lees verder op Baby en Kind:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *