Meisjes in groep acht kregen weer lager schooladvies

Het schooladvies van meisjes in groep 8 valt voor het tweede jaar achtereen lager uit dan voorgaande jaren. Dit in tegenstelling tot het advies van de jongens. Dat ging de afgelopen twee jaar juist omhoog. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Onder de jongens nam vooral het advies voor havo/vwo en vwo-niveau toe. Bij meisjes was het verschil niet duidelijk op dit niveau. Hier steeg vooral het aantal schooladviezen voor lager dan vmbo-g/t, ten koste van vmbo-g/t of havo advies.

Schooladvies mogelijk lager door corona

Het CBS vind het een opvallende ontwikkeling. Het verschuiven van het schooladvies is al langer gaande dan de afgelopen twee jaar. Toch vermoedden zij dat er een link is met de invloed die de coronacrisis op de kinderen heeft gehad. Jongens lijken hier beter van te herstellen dan meisjes. Volgens Tanja Traag van het CBS hebben meisjes sowieso al meer stress dan jongens, wat betreft school, uiterlijk en social media. Mogelijk heeft corona dit versterkt en heeft dit tot lagere prestaties geleid.

Advies en toets

Leerlingen krijgen het schooladvies van de leraar of lerares al voor zij de eindtoets maken. Uit de toets komt ook een advies, het toetsadvies. Als dit hoger is dan het schooladvies wordt het advies heroverwogen en eventueel naar boven bijgesteld. Naar beneden bijstellen is niet mogelijk.

Opmerkelijk is, dat bij meisjes het toetsadvies vaker hoger uitvalt dan het schooladvies, dit ziet het CBS bij jongens veel minder. En ook als ze naar het voortgezet onderwijs gaan blijken de meisjes het geadviseerde niveau uiteindelijk toch beter vol te houden. Jongens stromen vaker af, of maken hun opleiding helemaal niet af. “Uiteindelijk is het aandeel vrouwen dat een universitaire graad haalt, hoger dan bij mannen.” zegt Traag.

Lees dit artikel op rtlnieuws

Of lees op Baby en Kind: Deze bekende Nederlanders kregen in mei 2022 een baby

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *