Oorlogtrauma’s verwerken door te tekenen

Uit kindertekeningen kun je heel wat informatie halen. Zo zal een blij kind hele andere dingen tekenen dan een kind wat nare dingen heeft meegemaakt in zijn leven. Dit wordt om het moment heel erg duidelijk door tekeningen van Oekraïense kinderen. In plaats van zonnetjes met een lachend gezichtje zie je tanks en raketten. Zij verwerken hun oorlogstrauma’s door te tekenen.

Een stel uit Oekraïne kwam bijna bij toeval op het idee om deze tekeningen te gaan verzamelen. Zij zijn zelf gevlucht en tijdens de lange reis tekende hun dochter. De ouders zagen de gedachten van hun kind op de tablet tot leven komen. Daarop besloten zij om een digitale kunstgalerij te beginnen. “Zo kunnen we de wereld laten zien wat de gevolgen van de oorlog zijn voor de nieuwe generaties.” Ook hebben de likes op Instagram een positief effect op de deelnemende kinderen, zegt vader Artjem Bykovets. “Kinderen hebben behoefte aan waardering, maar krijgen dat nu minder doordat scholen en opvanglocaties zijn gesloten.”

Tekenen vanuit een schuilkelder

Er komen veel tekeningen binnen, vaak getekend vanuit een schuilkelder. Het is het enige dat de kinderen te doen hebben. Er worden bijvoorbeeld gezinnen afgebeeld, omdat de kinderen hun vader missen die in het leger dient. Ze zijn stuk voor stuk ontroerend, en vertellen het verhaal van wat de kinderen voelen. Het helpt hen om de heftige gebeurtenissen te verwerken, zegt Artjem. Maar niet alleen laten de tekeningen zien wat er gebeurd is, in veel gevallen schetsen ze ook de gelukkige wereld waar de Oekraïense kinderen van dromen.

Hun dochter Sofia tekent ook nog steeds en blijft dat voorlopig doen. Zo verwerkt zij de oorlog. Verder willen ze er als gezin niet veel over praten. Als de oorlog voorbij is wil het stel de kunstwerken tentoonstellen. De zaal die zij willen gebruiken stond toch al geboekt, dus hopelijk kan deze tegen die tijd voor de expositie gebruikt worden. Na afloop zullen de tekeningen worden geveild, de opbrengst gaat naar de gezinnen van de jonge artiesten.

Bron: NOS

Lees ook: Leerlingenvervoer vaak onder de maat

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *