Volle of halfvolle melk voor je dreumes

melk

Veel moeders vragen zich af wanneer en hoeveel melk ze hun dreumes mogen geven en/of dat dan vol of half vol moet zijn.
We maken je wegwijs in vet gehaltes en zaken die je dreumes nodig heeft. En natuurlijk ook in wat je dreumes helemaal niet nodig heeft!

Vanaf dat je kind 1 jaar is, kun je het gerust gewone melk geven in plaats van opvolgmelk, als je het gevoel hebt dat je kind aan de smaak moet wennen, meng je het wat door elkaar en bouw je de opvolgmelk af.
Want die is echt niet meer nodig (en duur)

Voor we gaan kijken op je dreumes beter volle of halfvolle melk kan drinken, eerst even je geheugen opfrissen: hoe zat het ook alweer met dat vol en halfvol en mager?

Natuurlijk is alle melk die direct van de koe komt vet (ik weet niet of je dat wel eens hebt gedronken, ik kan je verzekeren dat dat heel anders en veel lekker dan uit het pak van de supermarkt)
Dat vet wordt op de fabriek uit de melk gefilterd en er vervolgens weer in terug gedaan. Dat klinkt natuurlijk heel raar. Waarom eruit halen om er weer in te stoppen? Maar  het vet wordt dan in verschillende hoeveelheden per liter in de melk gestopt.
Dat is niet alleen om pakken met verschillende vetgehaltes te kunnen maken, maar ook omdat de koe de ene dag meer vet in de melk heeft dan de ander. Een koe is een levend organisme en geen machine Zo’n beest heeft ook wel eens mindere dagen net als wij….. Om de consument elke dag dezelfde kwaliteit te bieden en om verschillende variaties in vet te leveren, wordt dat vet dus eerst uit en dan weer in de melk gestopt.

Dat is dus het grote verschil tussen volle, halfvolle en magere melk. Wat vitamine B2 en B12 betreft en de eiwitten en het calcium is er tussen de verschillende soorten, niet veel verschil.

Hoeveel vet zit er nu in volle en halfvolle melk:

  • Vol: 3,5 procent vet.
  • Halfvol: 1,5 tot 1,8 procent vet.
  • Mager: minder dan 0,5 procent vet

Je ziet het direct: voor de lijn drink je het beste magere melk, maar wat is het beste voor je dreumes?

Je dreumes geef je het beste halfvolle of magere melk, vet krijgt je kind wel op andere manieren binnen. De melk is vooral voor het calcium en de vitamines B2 en B12.
Voor kinderen die het lekker vinden (en heus die zijn er) is karnemelk natuurlijk ook heel prima.
Tot het vierde levensjaar heeft een kind ongeveer 2 bekertjes melk per dag nodig.

Kortom: je geeft je kind bij voorkeur halfvolle melk te drinken, twee bekertjes er dag!  en….vooral geen zoete melkdrankjes! (ik zeg het toch maar even…)

lees ook eens: waar heb je babyolie voor nodig

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *