Gynaecoloog wil meer geld voor onderzoek naar ‘vrouwenziekten’

Gynaecoloog wil meer geld voor onderzoek naar ‘vrouwenziekten’: ‘Huisarts weet soms niet goed raad met klachten’ 

De gynaecoloog, Annemiek Nap, vindt dat er veel meer geld moet komen voor gedegen onderzoek naar vrouwenziekten. En daarmee bedoelt ze met name de aandoening endometriose en overgangsklachten 

Gynaecoloog wil meer geld voor onderzoek naar ‘vrouwenziekten’: ‘Huisarts weet soms niet goed raad met klachten’ 

De gynaecoloog, Annemiek Nap, vindt dat er veel meer geld moet komen voor gedegen onderzoek naar vrouwenziekten. En daarmee bedoelt ze met name de aandoening endometriose en overgangsklachten.

Onderzoek naar vrouwenkwalen

Beiden zijn geen kwaadaardige aandoeningen of afwijkingen, je sterft er niet aan. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet heel erg lastig en naar voor vrouwen kunnen zijn. We moeten onderzoeken: hoe ontstaan deze ziekten, hoe kom je vlug tot de juiste diagnose en hoe kun je het behandelen? 
Om dat te weten te komen is onderzoek nodig. EN voor onderzoek is geld nodig, aldus Annemiek Nap 

Nap is hoogleraar voortplantingsgeneeskunde en gynaecoloog bij het Radboudumc en voorzitter van de beroepsvereniging van gynaecologen, de NVOG. Het NVOG komt met het initiatief om met een aantal partijen en subsidiegevers, zich in te zetten voor vrouwenproblemen. Centraal daarbij staat de vraag: Over welke vrouwspecifieke aandoening gaat het? Waar moet meer kennis over verzameld worden? 

Dit initiatief, zegt Nap, is een mooie eerste stap. 

Endometriose 

Endometriose zou een doel van het onderzoek kunnen zijn. Dit is een aandoening waarbij weefsel dat op baarmoederslijmvlies lijkt, zich ontwikkelt op plaatsen waar het niet hoort, bijvoorbeeld in de buikholte, bij de blaas of de darmen. Vrouwen kunnen jarenlang tot 7 jaar aan toe met deze klachten rondlopen. Dat komt omdat deze aandoening moeilijk te diagnosticeren is. Ze uit zich bijvoorbeeld in heel verschillende klachten. 

Wanneer een vrouw klaagt over buikpijn, kan dat door van alles komen. En de ziekte komt natuurlijk maar bij de helft van de patiënten voor: de vrouwen. 

Overgang 

De overgang is ook een vrouwspecifiek onderwerp. Hoe kun je overgangsklachten het beste behandelen? 
Vrouwen kunnen van de overgang heel erg uit balans raken, tot nu toe zijn daar weinig oplossingen voor. Hormonale medicatie kan wellicht veel oplossen, maar veel mensen (en ook huisartsen) zijn bang dat je daar kanker van krijgt. Daar is dus ook meer onderzoek en meer geld voor nodig 

Lees het uitgebreide verhaal in het AD 

Lees op BabyenKind: 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *