Onbegrip over niet toelaten rotavaccin tot Rijksvaccinatieprogramma..

nieuws

Onbegrip over niet toelaten rotavaccin tot Rijksvaccinatieprogramma: ‘Een compleet verkeerd besluit’

Staatssecretaris Maarten van Ooijen heeft tot verbazing  van kinder- en jeugdartsen het besluit genomen om de vaccinatie tegen het rotavirus niet op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma.
De verklaring hiervoor is dat de overheid hier geen geld voor heeft.

Van Ooijen schrijft de Kamer dat hij hetook liever anders had gezien , maar

doordat de doelgroepen voor de HPV-vaccinatie (ook jongeren tussen de 18 en 26) en griepvaccinatie (onder andere mensen met longschade door covid en dementie, en zwangere vrouwen) worden uitgebreid, is er geen geld meer over is.

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, Károly Illy , begrijpt er niets van. Het is in strijd met alle adviezen die hij heeft gekregen. Dit is totaal niet in lijn met alle adviezen die hij heeft gekregen. De Gezondheidsraad heeft vorig jaar geadviseerd deze vaccinatie aan alle kinderen aan te bieden.

Vooral voor kleine kinderen kan het rotavirus heel gevaarlijk zijn, met name omdat het diarree ten gevolge heeft, wat kan leiden tot uitdroging. Jaarlijks belanden – vooral tussen januari en april – zo’n 3.500 kinderen onder de 5 jaar door het virus in het ziekenhuis, soms overlijden er kinderen aan het virus. In Duitsland, waar wel tegen het rotavirus gevaccineerd wordt is het aantal opname met rotavirus zo’n 70 % verminderd.

Volgens Illy worden de kinderafdelingen van ziekenhuizen behoorlijk belast door de opnames van kinderen met rota en dat terwijl er al zoveel
capaciteitsproblemen in de zorg zijn. Opnames voorkomen, zegt hij, is  van het grootste belang.

Naast opnames voorkomen is het voor jonge kinderen bepaald geen pretje om ziek te zijn en in het ziekenhuis te liggen. Ook voor ouders zorgt dit voor een zware druk, ziekteverzuim en niet kunnen werken.
De minister zou deze factoren mee moeten wegen in het bepalen van de kosten van de vaccinatie.

Lees het hele artikel in de Volkskrant

Lees ook Unicef: Nederland biedt geen gezonde leefomgeving voor kinderen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *