Kind de dupe van laaggeletterde ouder: ‘Had altijd wel een smoesje om niet te hoeven lezen’


Een kind van een laaggeletterde ouder loopt 3 keer zoveel kans om zelf ook laaggeletterd te worden, zegt Stichting Lezen en Schrijven. Ongeveer 11% van de gezinnen loopt dit risico. De kinderen starten al vaak met een taalachterstand op de kleuterschool, die zonder begeleiding nog moeilijk in te lopen is.

Ouders ondersteunen

Stichting Lezen en Schrijven wil hier verandering in brengen. Hiervoor is samenwerking nodig tussen ouders en consultatiebureaus, kinderopvangcentra en scholen. Als ouders zelf beter leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer, kunnen zij hun kinderen ook een betere start geven.

Ook de minister van basis- en voortgezet onderwijs in het hier mee eens. Hij geeft aan dat ook gemeenten en bibliotheken hierbij kunnen helpen. Zij krijgen subsidie om bijvoorbeeld een taalcursus op te zetten.

Maar het begint op school, aldus de minister. Er wordt gewerkt aan duidelijk regels wat een kind moet kennen en kunnen aan het einde van de basisschool. Hij pleit onder andere voor meer boeken op school.

Marco is een ex-laaggeletterde

Marco Albers (47) is een levend voorbeeld. Zijn ouders waren laaggeletterd. Marco kwam er op school al snel achter dat hij slecht was in taal, maar had ook niet de mogelijkheid om daar thuis mee aan de slag te gaan. Uiteindelijk koos hij er voor om hovenier te worden bij een bedrijf waar laaggeletterd zijn niet zo’n probleem was. Toen hij bij de gemeente kwam te werken werd er echter van hem verwacht dat hij voldoende kon lezen en schrijven. Marco nam de uitdaging aan en volgende een cursus. Niet alleen zijn Nederlands werd er beter van, ook zijn zelfvertrouwen ging vooruit.

Het doel van Marco was om zijn eigen zoontje te kunnen voorlezen. Dat dat hem nu lukt vind hij het leukste dat er is. Maar ook op andere gebieden is er een wereld voor hem open gegaan. Hij raad iedereen die nu laaggeletterd is dan ook aan om hulp te zoeken. Want, zo zegt hij: “Je leven wordt er echt beter op.”

Dit artikel staat op AD

Lees verder op Baby en Kind: Seksuele opvoeding voor je kleuter: soms ongemakkelijk, wel belangrijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *