Breken van de vliezen

breken van de vliezen

Wat betekent dat precies: breken van de vliezen?
En hoe gaat het in zijn werk?
In dit artikel leggen we het uit, de medische kant van de zaak, aangevuld met ervaringen.

De bevalling begint in 10% van de gevallen met het breken van de vliezen.

In 60% van de gevallen breken de vliezen pas als er bijna volledige ontsluiting is.
Dit hoeft overigens geen plons water te zijn, in veel gevallen is het hoofdje diep ingedaald en dat werkt als een soort kurk. Het vruchtwater komt er dan in beetjes uit, en dit kun je makkelijk verwarren met urine of afscheiding. Vruchtwater is zoetig en weeïg van geur, urine is juist heel scherp van geur en afscheiding is meer zuur wat reuk betreft
De baby zal niet zonder vruchtwater komen te zitten, omdat vruchtwater constant wordt aangemaakt. Zorg wel dat je voldoende drinkt.
Is de baby nog niet ingedaald, dan bestaat de kans, bij gebroken vliezen, dat de navelstreng onder het hoofdje daalt. Dus als je vliezen breken en je baby niet is ingedaald, ga dan zo snel mogelijk liggen en bel de verloskundige.

Hoe ziet het vruchtwater eruit?

Het vruchtwater is heel lichtroze en ziet eruit als water met druppeltjes melk erin.
Is het vruchtwater groen, dan heeft de baby erin gepoept, er is dan reden om naar het ziekenhuis te gaan!
Persoonlijk heb ik nooit het vruchtwater gezien: bij mijn eerste braken mijn vliezen op de gang in het ziekenhuis (volgens mij een klassieker) en riepen alle verpleegsters in koor “hindert niks!!” en schoven me een verloskamer in. Bij nr. twee werden de vliezen gebroken terwijl ik op een kraambed lag aan monitoren en het is toen niet in mijn hoofd opgekomen om te kijken

Hoe voelt het als je vliezen breken?

Het voelt niet, je voelt er echt helemaal niks van. Zelfs als de verloskundige besluit om je vliezen te breken, dat gebeurde mij bij nummer 2, voel je echt niks. Alleen lauw water dat langs je benen stroomt
Bij de ene vrouw is het veel vocht, bij de andere vrouw heel weinig. Maar denk erom: dat vruchtwater ruïneert wel je matras. Zorg dat je op tijd een zeiltje onder je onderlaken legt. Tenzij je toch al een nieuwe matras wilde kopen natuurlijk.

Geen weeën na het breken van de vliezen

Over het algemeen mag je 24 uur thuis afwachten of je spontaan weeën krijgt. Daarna moet je naar het ziekenhuis omdat het risico van het ontstaan van een infectie bij de baby groter wordt naarmate de vliezen langer gebroken zijn. In het ziekenhuis kunnen ze de baby in de gaten houden met een CTG-apparaat. Ze kunnen nog 24 tot 48 uur afwachten of je spontaan weeën krijgt of beslissen om je in te leiden.
Dat hangt van de situatie af.

Wat moet je doen bij gebroken vliezen?

  • Bel de verloskundige.
  • Let goed op hygiëne, veeg bij het naar de wc gaan van voor naar achter af.
  • Houd je temperatuur in de gaten, dit is vaak een eerste teken van een infectie. Meet je temperatuur als de vliezen net gebroken zijn en herhaal dit iedere 6 uur. Als de temperatuur met meer dan een 0,5 graden stijgt of boven de 37,5 graden is, bel dan je verloskundige. Bel ook als je buikpijn krijgt of een grieperig gevoel.
  • Ga niet in bad, douchen mag wel, maar niet met zeep wassen. Pas als je goede weeën hebt en de verloskundige heeft geconstateerd dat er ontsluiting is, dan mag je weer in bad.
  • Je mag geen geslachtsgemeenschap meer hebben.
  • Zolang je geen goede weeën hebt, zal de verloskundige geen inwendig onderzoek doen.

Breken van de vliezen door de verloskundige

Als de vliezen tijdens de bevalling nog intact zijn heeft dat een aantal voordelen:

  • De baby, de navelstreng en de placenta hebben meer ruimte.
  • De vliezen drukken gelijkmatig op de baarmoedermond.
  • De baby is beschermd tegen infecties van buitenaf.

Redenen om de vliezen te breken:

  • De weeën zijn te zwak en de ontsluiting schiet niet op.

Kunnen de vliezen breken door seks?

Daar zijn de artsen het niet helemaal over eens. Er zijn artsen die zeggen dat je dat niet moet doen: de vliezen kunnen ervan breken en dat je daarom in de laatste maand van je zwangerschap niet moet seksen.
Andere artsen zeggen dat het geen kwaad kan. Er wordt vaak gezegd dat sperma het hormoon prostaglandine bevat, wat de bevalling kan opwekken. Lees daarover het verhaal van Lucy”l Spice it up! maar eens maar eens.

Met de helm op geboren

Het kan voorkomen dat de vliezen tijdens de weeën naar buiten komt. Als ze breekt blijven er witte slierten uit de vagina hangen. Het is een teken dat de ontsluiting vordert.
Het kan zijn dat de vliezen zo sterk zijn dat de baby met vliezen en al wordt geboren. De vliezen moeten na de geboorte worden weggehaald zodat de baby kan ademen.
Dat noemen we met de helm geboren, vroeger dacht men dat zo’n kindje helderziend  was.
Lees ook: hormonen en de bevalling

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *