Kinderen geven leven een 7,7, maken zich zorgen om Oekraïne en klimaat

De Kinderombudsman heeft onderzoek gedaan naar de tevredenheid van Nederlandse kinderen. Dit hebben ze gedaan door twee maanden lang een online vragenlijst aan te bieden op hun website. Deze mocht worden ingevuld door kinderen tussen de 8 en de 18 jaar.

De conclusie van de Kinderombudsman is, dat de meeste kinderen dik tevreden zijn. Gemiddeld krijgt het leven een 7,7. Opvallend hierbij is dat de meeste zorgen van kinderen liggen bij de oorlog in Oekraïne, bij het klimaat en bij armoede. Dertien procent van de kinderen geeft zijn leven een 5 of lager.

Kinderombudsman maakt zich toch zorgen

Ondanks het hoge gemiddelde cijfer maakt de Kinderombudsman zich toch zorgen. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat kinderen de oplossing van de problemen vaak bij zichzelf zoeken en maar weinig vertrouwen hebben in de volwassenen om zich heen. En dat zou anders moeten, vindt de Kinderombudsman. Volwassenen moeten veel meer het goede voorbeeld gaan geven hoe de problemen opgelost kunnen worden, zodat kinderen niet meer zo het idee hebben dat ze het allemaal zelf moeten gaan doen. Overigens is het vertrouwen in de eigen ouders nog wel groot.

Verschillen per provincie

De tevredenheid over het leven verschilt per provincie. Drenthe staat bovenaan met een 8,1. Maar ook de laagst scorende provincie Friesland scoort nog prima met een 7,2.

In die provincie, maar ook in de provincies Groningen en Limburg geven kinderen wel vaker aan dat ze te maken hebben met armoede of ruzie. Ook psychische en lichamelijke problemen komen daar vaker voor, zowel bij de kinderen als bij hun ouders. Waar die verschillen aan zou kunnen liggen wordt niet vermeld.

Het originele artikel is te vinden op rtlnieuws

Lees ook op Baby en Kind: Grote mensen zorgen van kinderen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *