Driekwart van Nederlanders wil gratis mediator bij dreigende vechtscheiding

Kantar Public hield in opdracht van de SGP een enquête, waaruit blijkt dat 76 % van alle Nederlands het een goed idee vindt, als stellen die in een scheiding zitten een gratis mediator krijgen wanneer er een vechtscheiding dreigt.

Relatiebemiddeling bij een scheiding

Daarom dient SGP leider Kees van de Staaij op 22 november een voorstel in bij de Tweede Kamer, om voor iedereen een 2-jarige relatie bemiddeling mogelijk te maken.

Omdat dat best duur is, zien veel scheidende echtparen van een dergelijke bemiddeling af.
Voor zover bekend – door de enquête – maakt nu op een op de vijf stellen gebruik van een of andere vorm van een mediator.
Uit de enquête blijkt ook dat meer stellen hulp zouden zoeken als het betaalbaarder was.

Relatie therapie wordt op dit moment vergoed vanuit de basisverzekering ziektekosten, maar alleen als het een onderdeel is van een psychische storing. Bij sommige verzekeringen wordt het wel vanuit de aanvullende verzekering (gedeeltelijk) vergoed. Soms helpt een gemeente.

Steunpersoon voor kinderen

Uit het onderzoek van Kantar kwam ook naar voren dat veel van de ondervraagden bezorgd waren om de kinderen met ouders in een vecht scheiding. Een grote meerderheid ((69 procent)vindt dan ook dat een steunpersoon voor deze kinderen een must is. Vier op de tien Nederlanders vinden dat de overheid actief moet helpen bij het verminderen van vechtscheidingen met kinderen.

Nog een paar cijfers hoe mensen denken over hulp bij scheiding:

Oneens

46 procent van de mensen die meededen aan de enquête vinden dat de overheid zich nergens mee moet bemoeien, echtscheiding is een persoonlijke zaak

Onderwijs over relaties

 63 procent van de ondervraagden ziet wel iets in de preventieve kant van onderwijs op school over liefdesrelaties

De omgeving

Zo’n 35 procent voelt daar iets voor om als er kinderen bij zijn betrokken zijn de eigen omgeving in te schakelen als bemiddelaar.35 procent heeft daar niet zo’n mening over en 25 procent is het daar absoluut mee oneens.

Gratis cursus

54 procent is voorstander van een gratis cursus over liefdesrelaties. Een ander middel dat veel mensen zien zitten, is een gratis hulplijn bij relatieconflicten.

Van de redactie:

Het is zeker een overheidstaak te helpen om schade bij echtscheiding te verminderen om de eenvoudige reden dat de gevolgen ervan, toch op het bord van de overheid terecht komen.

Lees op BabyenKind ook:

Bron AD lees het daar ook

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *