Zelfrijdende functie Tesla ziet kinderen over het hoofd

Over de zelfrijdende functie van Tesla is veel te doen. Hoewel het een geniaal systeem lijkt is lang niet iedereen er blij mee. Zeker niet nu blijkt dat de zelfrijdende functie overstekende kinderen volledig over het hoofd ziet.

De Tesla model 3 reed bij tests meerdere malen de poppen in kinderformaat aan. De auto reed daarbij in de zogenaamde Full Self-Driving functie. Deze functie kan tegen bijbetaling in de auto ingebouwd worden. Maar goed werkt het blijkbaar niet. Bij een gemiddelde snelheid van 40 kilometer per uur werd door de software geen enkele poging gedaan om de pop te ontwijken. Hij werd volledig over het hoofd gezien.

Oprichter Dan O’Dowd van The Dawn Project, die de tests uitvoerde, vindt dit zeer verontrustend. Hij heeft al vaker kritiek geuit over het automerk. In tegenstelling tot Elon Musk, die de software geweldig vindt, noemt hij het een dodelijke bedreiging voor alle Amerikanen. Ruim 100.000 Tesla-eigenaren gebruiken de zelfrijdende functie al.

Stuur vast houden en opletten

Tesla waarschuwt gebruikers dat ze ten allen tijden zelf het stuur vast moeten houden en moeten opletten. Ondanks dat de zelfrijdende functie ontworpen is om te kunnen sturen, versnellen en remmen. O’Dowd, die zelf ook software maakt voor autofabrikanten, wil dat de zelfrijdende functie van Tesla zo snel mogelijk verboden moet worden om dodelijke ongelukken te voorkomen

Zelfrijdende functie is misleiding van de consument

O’Dowd is overigens niet de eerste die bezwaar maakt tegen de rijhulpsystemen van Tesla. Zij beschuldigen het bedrijf van misleidende reclame en eisen dat de systemen op zijn minst andere namen krijgen. Autopilot en Full Self-Driving suggereren dat je als bestuurder niets meer hoeft te doen en dat is niet waar.

Voor 12000 dollar heb je de zelfrijdende functie op jouw auto. Er wordt echter bij vermeld dat het alleen voor de ‘volledig oplettende bestuurder, die de handen aan het stuur heeft en voorbereid is om op elk moment zelf in te grijpen’ is.

Onderzoek naar Tesla Autopilot

De Amerikaanse toezichthouder voor verkeersveiligheid NHTSA heeft ook al onderzoek gestart naar een andere zelfrijdende functie van Tesla. In negen maanden tijd zorgde de Autopilot functie voor minimaal 273 ongelukken. Volgens Elon Musk is Autopilot al ‘onmiskenbaar veiliger’ dan een menselijke bestuurder. Full Self-Driving zou hier nog een schepje bovenop doen, door zelfstandig door de stad te kunnen rijden en te stoppen bij stopborden en verkeerslichten.

Maar bij een kind laat het systeem nog te wensen over.

Redactioneel commentaar

Het lijkt mij een illusie dat een bestuurder van een auto met een zelfrijdende functie ook nog goed oplet in het verkeer. Zonder die functie is het voor veel mensen al moeilijk om geen honderd dingen te doen tijdens het rijden. De zelfrijdende functie geeft een schijnveiligheid die overduidelijk nog niet werkt.

Lees dit artikel hier

Of lees verderop Baby en Kind: Wat komt eerst bij kinderen: ongezond eetgedrag of overgewicht?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *