Zwemlessen in gevaar?

In een kranten artikel las ik dat de zwemlessen voor kinderen gevaar lopen wanneer de minister eisen gaat stellen aan zwembaden en diploma’s.
De zwembaden van sommige zwemscholen blijken te klein te zijn om goed af te kunnen zwemmen en de minister wil dat de eisen waaraan een kind moet voldoen om dat zwemdiploma te halen overal gelijk zijn.
En daar zijn de zwembaden boos over! Nu moeten ze misschien wel dicht, door die malle eisen van de minister! En pas op hoor: zo halen de kinderen helemaal geen zwemdiploma meer.

De koffie schoot me verkeerd

Ik weet niet, lieve medemoeders, hoe het met jullie zit, maar toen ik las, dat zwemdiploma’s verschillen per zwemschool, schoot mij de koffie verkeerd. Laat ik nu altijd gedacht hebben  – dom blondje dat ik ben – dat een zwemdiploma een zwemdiploma is, in welk zwembad en bij welke zwemschool je het ook haalt.
Net zoiets als een rijbewijs. We zouden toch ook gek staan te kijken als je bij rijschool A vier fouten mag maken tijdens het afrijden en bij rijschool B niet een??

Rijbewijs en zwemdiploma

Een rijbewijs krijg je om veilig de weg op te kunnen, een zwemdiploma haal je zodat je niet verdrinkt als je in het water valt. In ons land echt geen overbodige luxe.
Dus het lijkt mij, dat die diploma’s standaard moeten zijn. En standaard moeten garanderen, dat je er mee in de weg op kan, dan wel in het water kan vallen.
De zwembadbranche stelt dat het invoeren van een diploma voor het zwemonderwijs hetzelfde is als: alsof alle vormen van basisonderwijs worden afgestompt naar één soort onderwijs.

Het halen van een zwemdiploma

Wat een oliedomme opmerking. Er zijn vele soorten basis onderwijs, toch moeten zij allemaal aan het einde van de basisschool, de leerlingen hetzelfde geleerd hebben…. Hoe zij dat doen, dat mogen ze zelf weten! Dus lieve zwemscholen, leer de kinderen zwemmen op de manier die je goeddunkt, (hoewel het financieel gesproken fijn zou zijn als ze er geen drie jaar over doen) maar zorg ervoor dat elk kind aan dezelfde zwem eisen voldoet bij het halen van een zwemdiploma.

Dus dat de zwemlessen gevaar gaan lopen als elk zwembad/zwembond dezelfde eisen voor het A, B en C diploma gaat stellen?
Ik geloof er helemaal niks van.
Sterker nog: ik geloof dat de zwemlessen daar veel beter en veiliger van worden.

2 antwoorden
 1. Titus Visser zegt:

  Beste Felice,
  Helemaal eens met jouw verhaal. Het goede nieuws: het overgrote deel van de branche is het met jou eens en streeft met ons naar uniforme eisen. Deze worden door ca 70% van de aanbieders ook al gehanteerd.

  Groet,
  Titus Visser
  Nationale Raad Zwemveiligheid

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *