Uit studie blijkt dat de biologische klok van mannen toch harder tikt dan altijd werd gedacht

De mannelijke vruchtbaarheid blijkt toch minder lang te duren dan altijd gedacht werd.

Bij vrouwen wisten we al dat de vruchtbaarheid aanzienlijk afneemt als de eicellen ouder worden. Van mannen werd gedacht dat ze hun hele leven vrouwen konden bevruchten. De leeftijd van de vader speelt echter toch een grotere rol dan tot nog toe werd gedacht

Mannelijke vruchtbaarheid het meest van invloed bij vrouwen tussen 35-40 jaar

Als een vrouw jonger is dan 35, of ouder dan 40, dan maakt de leeftijd van de man weinig verschil. Als de vrouw tussen de 35 en 40 is gaat de leeftijd van de man ook meespelen. Is de vader ouder dan 40, dan wordt de kans op een levendgeboren kind aanzienlijk kleiner. Dit is onderzocht door de Britse Human Fertilization and Embryology Authority. 

E

Jonge eicel herstelt beschadigde, oudere spermacel

Eén van de auteur van het onderzoek, Geeta Nargund, vindt dat de verantwoordelijkheid voor een gezond kind al veel te lang bij de vrouw heeft gelegen.

De hoogleraar reproductieve geneeskunde legt uit dat de vrouwelijke eicel de mogelijkheid in zich heeft om dna-schade in de mannelijke spermacel te herstellen. Is de vrouw ouder dan 40 jaar, dan verliest de eicel dit vermogen. Het is opmerkelijk dat de leeftijd van de man de grootste invloed heeft als de vrouw tussen de 35 en de 40 jaar oud is. Het aantal gezond geboren kinderen daalt van 32,8 procent bij mannen onder de 35 tot 27,9 procent als de man tussen de 40 en 44 jaar is. Zijn mannen ouder dan 55 jaar, dan daalt het geboortecijfer nog verder tot 25 procent.

Dat de hogere leeftijd van de man de kans op zwangerschap verkleint en de kans op miskramen en afwijkingen verhoogt was bekend. Maar uit dit onderzoek blijkt dat voor vrouwen in een bepaalde leeftijdscategorie de leeftijd van de toekomstige vader een grotere rol speelt.

Redactioneel commentaar

Ik zit dit artikel te typen naast iemand die een gezonde dochter heeft gekregen terwijl zowel hij en zijn vrouw in de ‘gevarenzone’ zaten. Het geeft me te denken of je sommige dingen wel moet willen weten…kinderen kunnen krijgen blijft wat mij betreft een mysterieus iets.

Bron: AD

Lees verder op Baby en Kind: Kraamzorg in Eindhovens hotel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *