Meer hepatitis, dus artsen moeten scherp opletten op symptomen bij jonge kinderen.

nieuws

Ineens duiken er over de hele wereld kinderen op met acute hepatitis., een aandoening aan de lever.
Over de hele wereld dus ook in Nederland.

.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwde afgelopen week al voor acute hepatitis. Vooral in Engeland waren veel zieke kinderen. Maar ook in Spanje, Denemarken en Amerika.De kinders zijn misselijk hebben diarree en buikpijn. De patiëntjes zijn over het algemeen erg jong tussen de 2 en de 5 jaar. Maar ook pubers krijgen het.

 Wat zijn de symptomen van hepatitis?

Het zijn vooral griepachtige klachten, diarree en misselijkheid en buikpijn. Maar geelzucht komt ook voor, net zoals stollingsproblemen en suffigheid, Bij hele kleintjes ( tot 6 jaar) kan het zijn dat ze ziek zijn zonder klachten.

Wat moet je doen

Ga direct naar je huisarts, een kinderarts of de GGD. Zij kunnen kijken wat er aan de hand is en beslissen of er nader onderzoek nodig is. Meer informatie is te vinden op de website van het RIVM.

Het is niet duidelijk waart deze vorm van hepatitis vandaan komt

Hepatitis is een algemene term voor ontsteking van de lever. Vaak wordt die veroorzaakt door de bekende hepatitisvirussen A, B, C, D en E, maar dat is nu niet het geval. Natuurlijk wordt druk gezocht naar de oorzaak van deze uitbraak. Het gaat opvallend vaak om juist hele gezonde kinderen die ineens ziek worden. De hepatitis kan niet gelinkt worden aan corona. Of het te maken heeft met inentingen kan ook niet gesteld worden. Kinderen zijn niet ingeënt tegen corona.

Tot nu toe zijn er vier kinderen die door de hepatitis een levertransplantatie moesten ondergaan. Dat is zoveel als normaal in een heel jaar.
Opvallend daarbij is ook dat alles zich nu in het voorjaar afspeelt, terwijl normaal de meeste levertransplantaties in de herfst plaats vinden.

Heel erg ongerust maken de artsen zich nog niet: op dit moment komen er niet meer ziekten gevallen bij.

Bron nos

lees ook : veel ouders leren hun kind niet pinnen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *