Omvang Nederlands turnschandaal blijkt veel groter dan gedacht 

Dit is het verhaal van het nog lang niet afgelopen turnschandaal

Er zijn veel meer slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag in de Nederlandse turnwereld dan werd gedacht. Dat bericht Trouw en wordt bevestigd door de turnbond. 

Maandag is het rapport De sprong naar erkenning gepubliceerd. Een commissie, samengesteld door het Centraal Bureau Klachtenmanagement Zorg (CBKZ), heeft in kaart gebracht hoeveel oud-turnsters in aanmerking komen voor een schadevergoeding. De schadevergoeding zelf is vastgesteld op € 5000. 

Men dacht het om ongeveer 100 vrouwen/meisjes ging. Het blijken er 171 zijn. Dat is nogal wat meer. Van deze 171 klachten zijn er 166 erkend. Zeg maar: allemaal. Het turnschandaal kost de turnbond en de sportkoepel dus flink meer dan begroot: 300.000 euro om precies te zijn.  

Het ging bij de aanvragen 10 keer om seksueel misbruik, 144 keer om lichamelijk wangedrag en 168 keer om emotionele mishandeling. Vaak ging het ook om een combinatie van deze misdragingen. 
Onder lichamelijk wangedrag moet je denken aan moeten doortrainen met bloedblaren en botbreuken, doorduwen bij lenigheidsoefeningen. Onder emotionele mishandeling vallen zaken als negeren en schelden door coaches en tassencontroles. 

Niet alleen vroeger. 

Helemaal grijs is het dat de misstanden niet allemaal lang geleden hebben plaats gevonden. Een aantal van de trainers, zijn nog steeds actief. 

Aanbevelingen om een turnschandaal te voorkomen

Het rapport doet ook aanbevelingen in de trant van pedagogische cursussen voor coaches en een maximumaantal toegestane trainingsuren op bepaalde leeftijden. 

Noot van de redactie 

Je hart staat toch stil als je leest dat kinderen worden uitgescholden, dat ze door moeten trainen met botbreuken, dat hun nog zo jonge lichamen worden doorgeduwd naar de zogenaamd juiste positie. 
Excuses van de bond, die inmiddels een nieuw bestuur heeft? Laat maar. Naar huis sturen die zogenaamde trainers. Allemaal! Wedden dat ze ineens heel goed weten hoe het hoort, als ze weten dat wangedrag hun hun baantje kost??  Ik ken er eentje van. Die was bevoegd docent LO….

Bron: Nu.nl voor de rest van dit treurige verhaal 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *