Ouders runnen zelf kinderopvang: ‘Halve dag werken, twee dagen opvang’

Zijn ouderparticipatiecrèches de oplossing nu er een personeelstekort ontstaat in de kinderdagopvang?

Overal in Nederland zijn personeelstekorten: ook in de kinderdagopvang.
En dat is een probleem met grote gevolgen: als ouders geen kinderopvang hebben, gaan ze niet werken…en zo wordt het tekort aan arbeidskrachten steeds groter. In Utrecht is een initiatief van start gegaan: participatiecrèches. Crèches waar ouders waar ouders meewerken.
Het is natuurlijk een oplossing, maar lang niet voor iedere ouder.

Het tekort in crèches

Op dit moment komt de kinderdagopvang 4000 mensen te kort. De verwachting is dat dit aantal nog veel hoger zal worden, zeker als de crèches gratis worden. Men verwacht dat het tekort dan op zal lopen naar 35.00 mensen. Er zijn in Nederland nu 7 ouderparticipatiecrèches, waarin ouders gezamenlijk voor de kinderen en de opvang zorgen.

Bij kinderopvang Bombardon doen ze dat inmiddels al veertig jaar en daar gaat dat heel erg goed. De regel daar is dat voor een halve dag helpen, je kinderen twee dagen naar de opvang mogen. “Dat betekent wel dat de ouders nog steeds iets moeten betalen, maar wel veel en veel minder dan bij de reguliere crèches. De ouders mogen niet zomaar voor de groep: ze hebben allemaal een Verklaring omtrent gedrag af gelegd en ze hebben allemaal een opvoedkundige cursus gevolgd

Een eigen crèche beginnen

Je kunt niet zomaar een huis open gooien en roepen dit is een crèche. Je moet aan een aantal regels voldoen:

  • Verklaring omtrent gedrag
  • Opvoedkundige cursus
  • Geschikte locatie ( denk om alle regelgeving)
  • Voldoende medewerkers met een speciaal kinder EHBO diploma

Bieden een paticipatiecrèches voldoende kwaliteit?

Gjalt Jellesma, voorzitter van de Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang BOinK, denkt eigenlijk van niet. Hij heeft zijn twijfels en zegt: “Wij vinden dat de kinderopvang een professionele voorziening moet zijn die gefinancierd wordt door de overheid. Nu gaan we weer iets doen, zonder dat we weten wat de kwaliteit daarvan is” Maar zo geeft hij toe: de keuze voor de kinderopvang ligt uiteindelijk bij de ouders. Je hebt zegt hij, sterk gemotiveerde ouders nodig voor ouderparticipatiecrèches.

Lees alles op RTL

En lees op BabyenKind: suikermaxdag

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *