De kinderen thuis: hoeveel schermtijd?

scherm

Hoeveel uren schermtijd sta jij toe, is de schermtijd erg veranderd nu je het scherm ook nodig hebt voor het huiswerk in deze tijden van het coronavirus?

In een chat gesprek waren er moeders die vonden dat de schermtijd eigenlijk reuze meeviel, maar er waren ook moeders die daar toch heel anders over dachten…
Een klein onderzoek

Ik stelde de moeders de volgende vragen

1 Hanteer je nog echte maximale scherm tijd?
2 Wat is het moment dat je dankbaar bent voor de uitvinding van het scherm
3 Worden je kinderen vanzelf scherm moe
4 Hoe hou je in de gaten wat ze kijken/ op het scherm aan het doen zijn?

Hanteer je nog echte maximale schermtijd?

Op deze vraag was het antwoord vaak: dat deed ik toch al niet. Veel moeders maken niet zo’n punt van de schermtijd, maar grijpen in als de koters alleen nog maar voor het scherm hangen. Sommige moeders hebben heel creatieve oplossingen:

Moeder J: Nee, maar dat deden we sowieso al niet. Mijn kinderen (7 en 4) kijken wel tv of filmpjes op de tablet, maar als ik zeg dat het genoeg is, gaan ze uit en spelen ze ook wel fijn.

Moeder K: Hier hebben we die al eigenlijk nooit, dus nu helemaal niet.
De schermtijd is wel toegenomen maaar ook met leerzame apps erop en niet alleen gamen en you tube.

Moeder L: Ik doe mijn best, maar nee. Veel huiswerk gaat via het scherm, dat reken ik niet mee. Ik zeg altijd, 2,5 uur per dag maar in de praktijk komt het er op neer dat ze toch  meer kijken/spelen. Zeker als het rotweer is buiten. En ik denk maar, Minecraft is goed voor hun ruimtelijk inzicht 😉

 Moeder S: Nee… eigenlijk niet. Wel begrens ik zoonlief met betrekking tot het online gamen. Lukt me dat altijd? Bij lange na niet.

Wat is het moment dat je dankbaar bent voor de uitvinding van het scherm

Dat is vooral het moment dat je even tijd voor jezelf wil. Best begrijpelijk. Sommigen van ons zijn ook erg blij met het contact met de buitenwereld…voor hun kinderen, maar zeer zeker ook voor zichzelf

Moeder J:  Op dit moment, wanneer ik de oudste moet helpen met school en de jongste zichzelf even niet zo goed weet te vermaken. Dan mag hij op de tablet een filmpje kijken.
En als ze (of we) moe zijn.

Moeder K:  Even dat half uurtje voor mezelf om bij te tanken (chronisch ziek) Vooral ben ik dankbaar met de schermen en de techniek.
Even videobellen met opa en oma of een vriendje van school

Moeder L:  Als ze hun huiswerk klaar hebben en ik zelf aan het werk moet. Ik heb een tablet bij gekocht afgelopen weekend, zodat ze tegelijk kunnen (en ook samen spelletjes kunnen doen) , want dan kan ik gewoon rustig een paar uur werken met weinig interrupties.

Moeder S: Nu! Als de school er goed gebruik van maakt zodat ze niet helemaal het idee krijgen niets meer te hoeven doen en achter gaan lopen. Het zal voor veel kinderen denk ik een pittig schooljaar in 20/21 worden. Misschien veel zittenblijvers op het VO en kinderen op het PO die, als ze doorstromen, het misschien wel zwaarder krijgen dan dat het anders was geweest.

Worden je kinderen vanzelf scherm moe

Ondanks het feit dat een aantal moeders vonden dat de schermtijd dezer dagen wel meeviel, blijken er – als we wat dieper op de zaken in gaan – toch niet veel kinderen te zijn die al snel het scherm los kunnen laten

Moeder J: Haha, de jongste niet, die kan de hele dag wel kijken als we hem er niet bij weg halen. Hoewel hij soms tijdens een film op tv ook wel ineens gaat spelen.
De oudste is het wel sneller zat.

Moeder K: Nee nagenoeg nooit!

Moeder L: De oudste wordt wel scherm-moe, die gaat op een gegeven moment iets anders doen (hoewel, met de nieuwe tablet duurt dat langer dan met de tv). De jongste kan de hele dag spelletjes spelen en youtube kijken.

Moeder S: I wish! Nee joh…. De YouTube filmpjes zijn leuk… vooral van Job en Dodo. Daar kan R1. dagen naar kijken. R2 en zijn laptop cq PS zijn onafscheidelijk. T’s telefoon zit aan haar hand vastgeplakt

Hoe hou je in de gaten wat ze kijken/ op het scherm aan het doen zijn?

Ook hier veel verschillende antwoorden, die variëren van ik hoor het wel als ze iets geks tegenkomen tot behoorlijk scherp opletten wat er op het scherm gebeurt.

Moeder J: Ja, zeker. We hebben YouTube kids op de tablet gezet.
De oudste kijkt nu op haar iPad van school via YouTube, maar laat uit zichzelf ook wel zien wat ze kijkt.
Ze kan nu via de berichten app, berichtjes sturen naar de juffen en klasgenootjes. Maar dit doet ze niet zo snel uit zichzelf.
Ze krijgt wel af en toe een berichtje van een klasgenootje of ze belt haar via facetime. Van de week waren dit op (vonden wij) late tijden in de avond. Toen hebben we daar wel wat van gezegd. De iPad blijft ook in de woonkamer als ze naar bed gaat.

Moeder K: Hij zit zo aan de eettafel dat ik met een schuin oog mee kan kijken.

Moeder L: Heel eerlijk? Amper. Ik ga vooral af op het geluid en als ik iets hoor waarvan ik denk, dit klopt niet, ga ik even kijken. Voor de rest zijn ze bij mij redelijk vrij. 

Wat ik inmiddels ook heb (en ik had gezworen daar niet aan te beginnen voor hun 10e) is 2 oude telefoons. Ze zijn namelijk dol op Pokémon. Dus elke dag lopen we nu met drie telefoons even een rondje om Pokemon te vangen. Overigens heb ik ze verteld dat het MIJN telefoons zijn en niet die van hun (dus nu vragen ze: “Mama, mag ik op mijn alsof-telefoon?”)
Voor de rest mogen ze alleen af en toe een Whatsapp berichtje sturen naar oma’s en opa’s en elkaar, maar zodra dat geverveel wordt of teveel mag het niet meer. Want ook op Whatsapp ga je normaal met elkaar om 🙂

Moeder S:  Om heel eerlijk te zijn. Niet tot nauwelijks. Ik weet het enigszins en heb gelukkig nog kinderen die rare dingen melden. Echter platformen zoals YouTube kids zijn niet leuk genoeg. R1 houdt verder van Minecraft en de bovengenoemde YouTubers. 

R2 is vooral van Fortnite en eventueel programmeren. Dat laatste proberen we flink te stimuleren. Hoewel met scherm is dat toch ook educatief (en is ie er goed in).

T. is van de TikTok en dansjes. Ook alle creatieve dingen worden gevolgd en alles wat ze zelf maakt verschijnt op haar insta-account.

Omdat T. zelf heel voorzichtig is heb ik eigenlijk weinig de behoefte om haar te volgen. Alles wat ze niet vertrouwt meldt ze.

1 antwoord
  1. Axl zegt:

    Het blijft toch moeilijk met het binnen zitten. Met het lekkere weer van nu kan je gelukkig genoeg leuks verzinnen in de tuin ::)

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *