Opa en oma en de smaak van later…

opa en oma

Opa en oma woonden in Arnhem, vlak bij een groot bos. Logeerpartijtjes volgden een vast stramien.
De eerste dag liepen we naar het Openluchtmuseum. Daar liepen we boerderij in en boerderij uit.
Ik hield het meest van de plaggenhut: fascinerend vond ik zo’n huisje half onder de grond.
En dan kwamen we bij het Zaanse Dorp. Daar was een winkeltje. Daar kon je lucifers kopen die je overal langs kon afsteken. Opa deed dat – toppunt van humor – langs zijn schoenzolen.

De tweede dag liepen we naar het Burgers Dierenpark, nu Burgers Bush. Vond ik niet veel aan als ik eerlijk ben….

En de derde dag gingen we naar de “bruggetjes” Een stukje bos met een beekje en heel veel bruggetjes. Dat was heerlijk: je kon heuvel op en heuvel af rennen. En terwijl opa en oma over de bruggetjes wandelden, rende ik me rot.

Op de momenten dat we nergens heen gingen speelde ik in de tuin. In de voortuin legde ik met besjes en stokjes mijn eigen tuintje aan, naast de voordeur. Ik heb daar ooit een stekje van een hulstboom, dat ik ergens anders in de tuin had uitgegraven, neer gezet. Toen ik jaren later een sentimental journey maakte, en langs het huis van opa en oma liep, stond daar een stevige hulstboom naast de voordeur.

Tientallen jaren dacht ik amper aan tuinieren, een werkende moeder heeft het toch druk, druk druk?
Maar nu de kinders zijn uitgevlogen, is tuinieren een passie…Ik heb er evenveel plezier in, als toen ik als kind besjes en takjes verzamelde.

En je mag me nog steeds wakker maken voor het Openluchtmuseum, dan neem ik je mee naar de plaggenhut. Ik geef het toe: ze hebben tegenwoordig heel veel leuke dingen, maar niets zo intrigerend als …juist ja.

Burgers Dierenpark, het is een prachtig Burgers Bush geworden, ik zal er niks van zeggen…Maarrrr, zullen we lekker keihard over de bruggetjes gaan rennen???

Grappig he, dat je als kind al een stevige basis legt, voor wat je als groot mens fijn vindt. En dit gezegd hebbende snap ik eindelijk waarom ik zo hou van fuchsia’s en geraniums, wat toch tutbloemen zijn. Ze stonden bij oma in de achtertuin…

 

13 antwoorden
 1. Estrella zegt:

  Ik ging als kind altijd heel graag logeren bij opa en oma en ook samen dingen doen. Helaas leven geen van mijn opa’s en oma’s meer, maar mooie herinneringen heb ik gelukkig voldoende!

  Beantwoorden
 2. Yvonne zegt:

  Wat leuk hoe je ons meeneemt naar je kindertijd. Zelf wonen we niet ver van Arnhem, maar we zijn pas vorig jaar (na 6 jaar in deze regio) naar het Openluchtmuseum geweest met onze kids.. toen een vriendin uit Taiwan op visite was, haha.

  Beantwoorden
 3. Dhini zegt:

  Wat leuk! Vroeger logeerde ik altijd bij mijn oma opa (van mijn moeder kant) maar die hebben ook kinderen die mij leeftijd en jong dus ik heb jonge ooms en tantes. Gezellig

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *