Je kind en het coronavirus

kind coronavirus

Natuurlijk is je eerste zorg als ouder: hoe zit dat met mijn kind en het coronavirus?


Hoe gevaarlijk is dat virus voor kinderen? Wat moet ik als moeder doen en vooral: wat moet ik als moeder laten?

Kind en het coronavirus: hoe veel gevaar is er?

Het is vandaag 13-03-2020, en twee en een half uur geleden meldde het RIVM dat kinderen over het algemeen niet door dit virus geraakt worden:

. Vormen kinderen een speciale risicogroep voor COVID-19?

Op dit moment krijgen kinderen bijna nooit klachten van het nieuwe coronavirus. Kinderen zijn dus geen speciale risicogroep.
 

Kind en het coronavirus: het gaat niet alleen over gezondheid

Dat is natuurlijk wel een hele geruststelling, maar er is op dit moment meer aan de hand dan dat er veel mensen ziek worden. In een heel korte tijd, is onze samenleving omver gegooid. Daar zijn wij als volwassen best even druk mee. Wat mag er nu wel, wat mag er nu  niet, hoe gaat dat morgen. Kunnen de kinderen echt wel veilig naar school, zou onze ski vakantie nog door gaan?
Dergelijke onrust, bereikt natuurlijk ook je kinderen. En die worden daar, op hun beurt weer onrustig van.

Zo neem je angst weg

Wees rustig en eerlijk. Dat is een. Focus niet op de getallen. Dat is twee
Kijk, je kind heeft er dus niks aan om te weten dat er al weer drie mensen zijn overleden aan het coronavirus. Of dat er inmiddels 300 besmettingen bij zijn gekomen.
Je kind moet weten dat dit virus heel besmettelijk is en dat mensen die het hebben dus 14 dagen binnen blijven om anderen niet te besmetten. Heel vervelend; 2 weken binnen zitten. Maar dat is het dan wel. Leg ook uit dat kinderen van het coronavirus ziek kunnen worden, maar er niet dood aangaan.

Eigen verantwoordelijkheid

Het is altijd fijn wanneer je zelf ook iets kan doen. Dat geldt in hoge mate voor kinderen. En in het geval van het coronavirus kan je zelf het nodige doen: Veel handen wassen, geen handen meer geven, in je elleboog niezen zijn al vaak aan de orde gekomen. Maar als wordt aangeraden om in de trein, je kaartje zo te laten zien dat de conducteur hem niet hoeft aan te raken, ivb met besmetting, dan is het misschien slim om dat soort principes ook op je mobieltje toe te passen…

Luister naar je kind.

De allerbelangrijkste tip die ik je kan geven als het gaat om kind, coronavirus en angst dan is het wel:
luister naar je kind. Het ene kind is het andere niet. Sommige kinderen gaan schouderophalend door het leven, anderen zitten stiekem te piekeren. En vooral die laatste moet je in de gaten houden.

Je kind het coronavirus en nepnieuws

Zorg dat je zelf heel goed geïnformeerd bent, want er is enorm veel nepnieuws in omloop. Dat kan kinderen echt angstig maken! Praat daar over, verwijs naar betrouwbare bronnen zoals het RIVM.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *