Vervelen is prima, gewoon doen!

vervelen

Een vriendin van mij dacht er hard over om zomerkampen voor meisjes te organiseren. In het programma wilde ze een uur verplicht vervelen per dag opnemen.
Een briljant idee. Want heus , wij vervelen ons veel te weinig!

Het is natuurlijk een open deur: we zijn allemaal de hele dag bezig: vervelen komt in ons woordenboek niet meer voor. Laten we, voor we het over kinderen die zich vervelen, eens hebben over onszelf.
Want verveel jij je nog wel eens ?
Natuurlijk niet! Zodra jij je even zou  kunnen vervelen pak je je foon en werk je facebook bij en post je berichten als :”zit al een uur in de wachtkamer bij de tandarts”. En met die berichten voorkom je dan verveling bij je vriendinnen…

Als jij elke minuut dat je niet iets moet doen in je telefoon kruipt ( ik over drijf expres een beetje ) dan vind je het natuurlijk enorm sneu als je kind binnen komt met de overbekende kreet : “MAHAM, ik verveeeeel me”
Omdat je wel weet dat al jouw pedagogsch verantwoorde suggesties : “maak je puzzel eens af, ga kleien, kijk of de buurjongen thuis is” beantwoord zullen worden met “Stohoommm, geen zin in, heb ik al gedaan’ zet je voor de lieverd ergens een scherm aan. ZO opgelost, die verveeld zich niet meer…

Vervelen : fase 1

En dat is jammer…heel jammer, wat zeg ik: het is een gemiste kans. Want juist als je je verveeld ( of je nu vier bent of veertig) ga je nadenken.
Hou jezelf goed voor ogen dat bij  het vervelen het alles stom en dom vinden maar fase een is.
Na een tijdje hangen onstaat toch echt eerlijk waar de behoefte iets te gaan doen.
En dan word je kind creatief en minder kieskeurig…Dan bedenkt hij ineens : heee ik kan wel….
En dat gaat hij dan doen.

Nu klinkt dat allemaal makkelijker dan het is. Want je moet wel even door de zeur fase heen.
En jij moet ophouden verveling zielig te vinden.

Om dat te bereiken adviseer ik je, dat je je zelf eens een potje gaat vervelen. Weg met dat scherm. Gewoon eens even niks doen. Naar buiten kijken, naar de afwas staren, lekker op de bank kruipen.
Wedden dat je na vijf minuten allerlei ideeen begint te krijgen, dat je ineens ontzettend zin hebt om…..???

Ik bedoel maar : vervelen is prima!

lees ook: drie dooddoeners in de opvoeding die echt niet werken

lees ook Ode aan de verveling

7 antwoorden
 1. Lodi zegt:

  Klopt helemaal, ik zeg het tegen de jongens ook, af en toe even vervelen is helemaal niet verkeerd, het geeft even rust in je hoofd.

  Beantwoorden
 2. nicole orriens zegt:

  Briljant idee inderdaad van je vriendin! Als moeder spreekt zo’n kamp me meteen aan voor mijn kinderen. Want ik geloof erg in de kracht van vervelen.

  Beantwoorden
 3. Kevin zegt:

  Je hebt echt helemaal gelijk. Ik zit inderdaad altijd wel even op mijn telefoon of op mijn laptop te kijken. Misschien inderdaad ook maar eens gaan vervelen en nadenken en ideeën op doen haha

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *