Wanneer geef je je kind een eigen PC?

eigen pc

Tips over PC gebruik bij jonge kinderen

Wanneer je aan je kind vraagt, wanneer hij denkt dat hij aan een eigen PC toe is, dan gaan zijn ogen stralen en roept hij: ”NU !!!!”
En dat is dan een heel goede reden om het niet te doen….

Waarom je niet te snel moet zijn met een eigen PC

Als ouder geef je nogal wat toezicht en controle uit handen op het moment dat er een PC op de kinderslaapkamer wordt geïnstalleerd. Een reden dus om heel goed na te denken wanneer je dat doet. Het feit dat pappa/mama een nieuwe computer koopt, is helemaal geen reden, het afdankertje naar een van de kinderen door te schuiven.

Waarom je het wel zou doen?

Het is natuurlijk enorm verleidelijk dat wel te doen. Want het maakt je kind heel blij en dat is wat we allemaal willen: een blij kind.
Met meerdere pc ’s in huis is er veel minder geruzie over wie er nu aan de beurt is.
En jij kan een zooitje beveiligingen van je computer afgooien, die daar een stuk sneller van wordt…

Maar….

Hoe vaak wil jij elke avond naar boven lopen om te controleren of je kind in bed ligt en niet achter de computer zit?
Hoe controleer jij nog welke spelletjes je kind speelt en ….veel belangrijker: met wie je kind allemaal zit te chatten?

Op welke leeftijd kan je kind wel een eigen pc hebben.

Als je het mij vraagt, is daar niet direct een leeftijdgrens voor te bepalen. Het ene kind is het andere niet. Het ene kind maakt al zijn zakgeld in een keer op, het andere kind spaart alleen maar. Het ene kind wil alleen maar buiten spelen, het andere kind hangt het liefst voor de buis. En zo kunnen we nog wel even door gaan. Dus wanneer jouw kind aan een eigen pc toe is, is moeilijk te zeggen.

De middelbare school

Dit is het tijdstip waarop je niet meer onder een eigen pc of laptop uitkomt…Veel scholen stellen het hebben van een laptop zelfs verplicht.
Daarom is het verstandig voor die tijd samen met je kind te werken aan “wat kan niet en wat kan wel, als je je eigen computer hebt”

De beste raad die ik je kan geven is: begin met een eigen laptop en niet met een eigen PC. Op een laptop kan je gewoon in de huiskamer werken. Die kan ook gewoon beneden blijven als het bedtijd is. Wanneer je kind een brugpieper is geworden , kan je bekijken of de laptop voor huiswerk wel mee naar boven mag, en het zo opbouwen.

Tenslotte:

Als je je kinderen op jonge leeftijd leert, dat een mens niet aan een scherm vastgeplakt hoort te zitten, dan kunnen ze in hun pubertijd dat alsnog gaan doen. Maar als die pubertijd voorbij is, is dat gedrag ook weer voorbij.
Wanneer ze als jong kind niet ervaren dat er ook geen-scherm tijd is, wordt het later veel lastiger voor ze , zo’n scherm los te laten, later als ze groot zijn..

lees ook eens: wat is normaal voor een kind van 10

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *