De dag van het gezin.

gezinsdag

Laten we het eens hebben over de gezinsdag…. Wat is het en wat moeten we ermee

Eind 1993 hebben de Verenigde Naties 15 mei als Internationale Dag van het Gezin (International Day of Families) uitgeroepen. Een dag waarop wordt stilgestaan bij het belang van het gezin. Einde citaat.

Waarom vraag ik me af, zou er een dag voor het gezin zijn uitgeroepen? En wie heeft dat bedacht? Als ik heel eerlijk ben: het klinkt me behoorlijk ”kerks” in de oren. Kerken houden van gezinnen. Vadertje, moedertje en veel kindjes… Moeder achter het aanrecht, vader op de tractor. Daar is natuurlijk op zich niks mis mee, zolang het iets is wat mensen echt zelf willen. En over het algemeen is de kerk niet heel dol op zelf willen. Dat is toch een soort van lastig. Vroeger konden ze dat ze nog heel redelijk houden met hel en verdoemenis preken, maar dat werkt tegenwoordig niet meer. Daarom hebben ze nu de prijzen en nog eens prijzen strategie…

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik niet zeker weet waar deze dag vandaan komt, ik verzin zo maar iets dat mogelijk zou kunnen zijn.

Je zou inmiddels gaan denken dat ik zwaar tegen een gezinsdag ben. De mensen die mij een heel klein beetje kennen weten dat ik niet het zeg maar aanrecht-type ben…
Het tegendeel is echter waar.

Ik vind gezinsdag een goed idee!

Oké, ik geef eerlijk toe dat ik er tot vanmiddag nog nooit van had gehoord, maar ik vind het een idee met mogelijkheden. Mijn voorstel is dat we het instellen in plaats van Moederdag. En Vaderdag natuurlijk. (het is al moeilijk genoeg 1 cadeautje voor Vaderdag te verzinnen, laat staan twee)

Ik vind dat reuze redelijk: je ben tenslotte vader en moeder, omdat je een gezin hebt…
Daarnaast stel ik voor dat we er allemaal een eer in gaan scheppen, een zo groot mogelijk gezin om je heen te creëren. Want je weet hoe het gaat op Moeder en Vaderdag: na het ontbijtje op bed, moet je eerst naar zijn moeder en dan naar haar moeder… Maar op gezinsdag ben je gewoon een groot gezin: en ga je met het hele gezin en alle opa’s en oma’s naar het park! Neven en nichten komen ook gewoon mee!

Zijn jullie al om?

lees ook : Moederdag mijmeringen van Margaret

10 antwoorden
 1. Carolien zegt:

  Klinkt goed! Ik vind cadeautjes verzinnen voor mn vader altijd erg lastig, daar ik voor mn moeder zo klaar ben. Een gezamelijke dag lijkt me fijner je kunt dan een groot cadeau kopen waar ze beide iets aan hebben.

  Beantwoorden
 2. nicole orriens zegt:

  Mwah, ik word een beetje moe van al die speciale dagen. Zo heb je warme truien dag, en nog veel meer van die dagen. Maar Moederdag wil ik wel graag houden : )

  Beantwoorden
 3. Janet | thatonetime zegt:

  Tegenwoordig is er voor alles wel een speciale dag. Volgens mij gaat het haast geen dag voorbij wat geen speciale dag is. Van mij hoeft het allemaal niet zo.

  Beantwoorden
 4. Lien zegt:

  Gezinsdag? Daar had ik ook nog nooit van gehoord! Voor alles een speciale dag… Ik begrijp je wel, het typische ‘moedertje-vadertje-kindje’ is niet meer helemaal van deze tijd…

  Beantwoorden
 5. Anja zegt:

  Pfff… elke dag is wel speciaal, geef het beestje een naam en voila: een speciale dag is geboren 😉 Ik vind een gezin wel belangrijk, maar daarvoor heb ik geen speciale dag nodig.

  Beantwoorden
 6. Sylvahna.nl zegt:

  Ik vind een gezinsdag toch wel een goed idee! We zijn allemaal zo druk en denk dat het goed is als er sowieso 1 dag is dat het allemaal alleen maar draait om het gezin

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *