Zijn vaders minder emotioneel dan moeders ?

talen van de liefde

Zijn vaders minder emotioneel dan moeders ? Of spreken we verschillende talen van de liefde

“Waarom toch”, zuchtte een moeder laatst, “zijn vaders toch zo totaal niet emotioneel?”
Een andere moeder viel haar bij. Ook zij heeft de ervaring dat vaders altijd erg nuchter blijven. Onaangedaan, laconiek, zou je kunnen zeggen.

“Mijn oudste is al zes”, zei de moeder, “en hij heeft nog nooit bij haar verjaardag, of die van de twee jongsten een traan gelaten…Elke verjaardag ben ik ontroerd, als ik bedenk hoe dat kleine baby-tje van me groeit en groeit. Als ik er weer aan denk dat ik haar voor het eerst in mijn armen had…Maar bij hem heb ik nog nooit een traan gezien” De andere moeders vielen haar bij. Vaders kunnen behoorlijk koele kikkers zijn, zo blijkt.

Zijn vaders minder emotioneel, of lijkt dat maar zo ?

Ik moest echt over die vraag nadenken. Hier in huis is het juist de vader die snel ontroert is en regelmatig een traan wegslikt. En de moeder is de diesel. Maar wie weet  zit ik in de uitzondering die de regel bevestigt.

De talen van de liefde

Ineens viel me een artikel in dat ik een tijd geleden gelezen had : de talen van de liefde.
Dat artikel legt uit dat er 5 manieren zijn waarop mensen hun liefde tonen. Ik noem ze even op

 • Positieve woorden. Als dat jouw taal is, bloei je op van lieve woorden en complimentjes
 • Tijd en aandacht. Woorden zijn niet jouw liefdestaal maar echte oprechte aandacht.
 • Nee pas op dit is geen hebberigheid, het gaat nooit om de waarde, maar om het gebaar.
 • Als dit jouw taal is, dan word je heel blij van dingen die iemand voor je doet.
 • Voor jou zegt een knuffel meer dan 20 woorden…

Kijk! En nu beginnen we te snappen dat vaders niet minder emotioneel zijn dan moeders. Vaders spreken vaak een andere liefdestaal. Zij pinken geen tranen weg en zeggen “weet je nog ?” Vaders hangen de slingers op…en rennen achter het fietsje aan, want zo’n verjaarscadeau moet worden uitgeprobeerd. Vaders gooien het kind in de lucht en vangen het weer op en geven het een stevige knuffel.

De liefdestaal die jij gebruikt, die past bij jou, daar moet je niks aan willen veranderen. Niet bij jezelf en niet bij je partner. Het is wel handig, als je meertalig wordt..

lees ook :

als vader de baby blues heeft

11 antwoorden
 1. Lodi zegt:

  Haha nu snap ik hem tenminste, nee hoor, maar hier is het wel duidelijk dat ik emotioneel ben en de man niet, maar ik ben dan ook een echte emotionele must en hij relativeert alles even wat beter dan ik. prima combi.

  Beantwoorden
 2. Linda zegt:

  Het is soms maar goed dat mannen en vrouwen anders in elkaar steken, anders zal het een enorme waterval aan tranen zijn bij bijzondere gebeurtenissen haha! De balans vind ik juist zo fijn 🙂

  Beantwoorden
 3. sherry zegt:

  Leuke blog en interessant om over na te denken. Ik heb geen ervaring op dit gebied maar ik denk dar mannen bijna alles anders uiten dan vrouwen, waardoor ze minder emotioneel lijken.

  Beantwoorden
 4. Danielle Piscaer zegt:

  Denk ook dat het juist zo fijn is dat we anders reageren en anders omgaan met emoties. Ik denk daarom ‘gelukkig’ eigenlijk nooit waarom is hij niet emotioneler ;-).

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *