Zou jij het overdoen ?

de kennis van nu

Over de kennis van nu…..

Als jij de kans kreeg, zou je je leven dan overdoen? Als je het aan mij vraagt: ik zou  het alleen doen wanneer ik de kennis die ik in de loop van mijn leven heb verzameld mee zou mogen nemen.
Want laten we eerlijk zijn: het leven is best vaak ingewikkeld en we zijn best vaak gestrest over zaken waar we achteraf gezien helemaal niet gestrest over hadden hoeven te wezen….

Wat zou het heerlijk zijn de opvoeding over te doen, met de kennis van nu!
Neem bijvoorbeeld het verschijnsel “vriendinnen op de basisschool” Helemaal verdrietig was mijn dochtertje omdat ze niet was uitgenodigd op het partijtje van E. En zij had E wel gevraagd…
Daar ging ik toch als moeder, destijds van door de grond… Mijn kind afgewezen???

Nu zou ik denken…

Dat E. het koninginnetje van de klas was, wat haar karakter niet ten goede kwam, dat liet ik even buiten beschouwing.
Met de kennis van nu zou ik weten dat dochterlief nog wel honderd duizend keer in het leven afgewezen zou worden. Net zo als wij allemaal. Een ongelukkige liefde, een vriendin die je laat zitten, een baan die je dolgraag had willen hebben…een cruciale wedstrijd die je verliest.
We maken het toch allemaal mee? En we worden er allemaal groot en sterk en ouder en wijzer van.

Met de kennis van nu had ik toen lekker geslapen

Maar toen had ik die afstand nog niet.  Ik leed met mijn kind mee. Toen ze pubers waren lag ik wakker voor ze. Nee, niet omdat ze laat thuis kwamen (ik heb altijd een groot geloof in hun gezond verstand gehad) Maar of ze die toetsweken zouden halen…Best slimme kinders hoor, die van mij. Maar toets weken he…dan ging er vaak iets mis.

Nu zou ik weten: best slimme kinders, dat komt wel goed. Toen niet. Wakker lag ik. En ik maakte me zoveel zorgen.
Als ik dat toch eens over zou mogen doen. Wat zouden we dan met z’n allen relaxte proefwerk weken hebben gehad…

Is het erg, dat ik al doende heb moeten leren dat ik me vaak voor niks druk maakte? Ik denk het niet eerlijk gezegd. De kern van leren is tenslotte ervaring. En als ik de ervaring dat ik me voor niks druk maakte niet had gehad, dan had ik het ook niet afgeleerd.

Maar zou ik het nog eens over willen doen?
Nee.

Lees ook: maakt intensief moederen ongelukkig?

17 antwoorden
 1. Julie zegt:

  Ik zou sommige periodes wel opnieuw willen doen, maar dan ook met de kennis van nu. Hoewel ik bepaalde zaken ook liever niet meer opnieuw meemaak. Misschien toch maar blijven waar ik ben! 🙂

  Beantwoorden
 2. Wanda zegt:

  Ik zou niet zozeer bepaalde periodes over willen doen, maar misschien dat ik wel andere keuzes had gemaakt als ik toen de kennis had gehad die ik nu heb.

  Beantwoorden
 3. Lodi zegt:

  Hier ook niet hoor, ik zou misschien wel de kennis willen hebben, maar om nou echt dingen over te doen, inheb eigenlijk gedaan wat ik wilde, en kijk daar met een goed gevoel op terug.

  Beantwoorden
 4. Kaylee zegt:

  Overdoen is een groot woord.. Heb het wel erg lastig gehad de afgelopen jaren met een eetstoornis.. Met de informatie die ik nu heb, zou ik dat stuk toch echt wel opnieuw of anders willen doen..

  Beantwoorden
 5. Gea zegt:

  Interessant artikel. Ik zou het zeker niet over doen. Alles wat je mee maakt daar leer je van, daarnaast sta je zelf altijd voor de keuzes 😉

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *