Een nieuw Pippi Langkous liedje

pippi

Er komt een nieuw Pippi Langkous liedje. Op de social media zag ik al de nodige klachten voorbij komen. `Ze kunnen ook niks met rust laten`, en in die trant gaat het nog een eindje door…En natuurlijk: het oude lied is veel en veel beter en ga zo maar door.

Wat is er aan de hand met het Pippi Langkous liedje?

In de oorspronkelijke versie van het liedje staan de zinnen : “drie maal drie is zes” en “doe mijn eigen zin” helemaal niet. Die zinnen zijn bedacht door de Duitse vertaler van Pippi Langkous en door de Nederlandse vertaler gewoon overgenomen. ( waarom die persoon niet even naar het origineel heeft gekeken, is mij een raadsel)

De erfgenamen van Astrid Lingeren willen dat haar nalatenschap goed beheerd wordt. En hebben zich al heel lang tegen de Duitse ( en dus de Nederlandse versie) verzet. Uiteindelijk heeft de rechter de erven van Astrid Lingeren in het gelijk gesteld.

Nu is over de hele wereld het Pippi liedje hetzelfde. Dat vind ik persoonlijk wel leuk.

De oude en de nieuwe tekst van het Pippi lied

In de oude tekst wordt gezongen: drie maal drie is zes en twee is negen. Ik weet niet hoe jullie er over denken, maar als kind al vond ik dat behoorlijk stom. Er trots op zijn dat je totaal niet kan rekenen…het wilde er bij mij nooit in. Stiekem ben ik dus blij, dat ik gelijk krijg…

De tweede verandering is dat de zin “ik doe mijn eigen zin” is verdwenen. Nou nou nou, wat is daar een boel over te doen!
Als docent drama, juich ik het van harte toe. In drama: op het toneel, op tv of film geldt namelijk de regel: show them, don’t tell them
Met andere woorden: laat zien wat je denkt, voelt , vindt. En praat er niet over.

Ik vind dat in het nieuwe liedje heel goed gedaan. Daar zegt Pippi: “Ik ben Pippi Langkous, dat is namelijk mijn naam.” Kan het kinderlijk eigenwijzer? Dacht het niet. En vervolgens nodigt ze je uit. In haar villa Kakelbont, met paard en aap. Kijk dat is je eigen zin doen!

Luister naar de nieuwe versie

lees ook eens: zingen met je baby

en wil je meer zingen? kijk dan eens naar het kinderliedjesboek op de sitevan mama scrapelle!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *