Felice leest voor : Ronja de roversdochter

paul biegel

ronja de roversdochter : een van mijn lievelingsboeken van jou ook?

Voor de korte inhoud van dit verhaal speel ik even leentjebuur

Korte inhoud Ronja de Roversdochter

Ronja groeit op in een roversfamilie. Hun burcht staat in een bos vol gevaarlijke aardmannen en vogelheksen. De burcht ligt aan een diepe kloof, met aan de andere kant de burcht van een rivaliserende roversfamilie. Op een dag ontmoet Ronja Birk – de zoon van de andere roversfamilie. In tegenstelling tot hun vaders raken zij bevriend en verklaren zich zelfs broer en zus. Omdat hun families dan niets meer met hen te maken willen hebben, vluchten ze weg – het bos in. Ze beleven een heerlijke zomer, maar het leven in het bos is niet zonder gevaren… En hoe moeten ze de winter overleven?

De karakters

Ronja de roversdochter is in mijn ogen een absolute topper in het oeuvre van Astrid Lingren. Ik vind het vele malen mooier en beter dan het zozeer bejubelde Pippi Langkous. Dat heeft alles te maken met e uitwerking van de karakters. Is Pippi gewoon een dwars kind dat alles kan, Ronja is een meisje dat staat voor waar ze in gelooft. Zijn in Pippi alle bijfiguren inderdaad bij figuren, in Ronja kom je veel en verschillende karakters tegen. En je gaat van ze houden, hoewel ze zich onmogelijk gedragen.
En zo hoort het ook. Ook in het dagelijks leven houden wij van mensen die zich af en toe onmogelijk gedragen.

De natuur

Zoals in vele boeken van Astrid Lingren, speelt de natuur een grote rol. De natuur wordt met enorm veel liefde en oog voor details beschreven. Het bos zit vol met sprookjes achtige wezentjes, die lang niet allemaal even aardig zijn. Ik zou sommigen gerust kwaadaardig willen noemen. Maar dat draagt alleen maar bij aan het spannende van het boek

Humor

De vele rovers zijn schilderachtig en worden met veel humor beschreven. Hoe spannend het boek ook is, er is steeds weer iets te lachen.

tip als je Ronja de roversdochter voorleest:

lees altijd een stukje vooruit, dit is geen gemakkelijk boek, maar wel heel leuk om voor te lezen! Als je weet wat er gaat gebeuren kan je daar met je intonatie goed op inspelen.

lees ook : Lola de beer

11 antwoorden
  1. nicole orriens zegt:

    Dit boek heb ik ook gelezen natuurlijk, want ik heb alles gelezen van Astrid Lindgren : ) Dit was trouwens niet een van mijn favorieten.

    Beantwoorden
  2. Wanda zegt:

    Ik ken het boek van een collega die er erg enthousiast over is. Ik heb nooit zoveel op gehad met haar boeken als kind. Het sprak me gewoon niet zo aan.

    Beantwoorden
  3. MC Kleuver zegt:

    Leuk dat er eens een ander boek wordt uitgelicht dan Pippi Langkous. Al is dat natuurlijk wel het beroemdste werk van hoor. Leuk dat je voorleest.

    Beantwoorden
  4. Rory zegt:

    Wat ontzettend leuk om je ‘in het echt’ te zien en horen. En wat leef je jezelf in! Superleuk om te zien èn horen. En mooi uitgelegd waarom je dit boek zo goed vindt.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *