Zo krijg je ze wel aan het lezen!

lezen

We praten eindeloos, om niet te zeggen, we zeuren  onophoudelijk over de schermtijd van de kids.Laten we liever eens bedenken hoe we ze iets leukers kunnen laten doen.
En wat is er nu leuker dan lezen ??

Ik ga hier echt niet de vele voordelen van lezen boven een spelletjes op IPAD uitleggen. Want dat weten jullie zelf ook allang. De enige vraag is : hoe krijgen we de kids weer aan het boek?

Dat is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Ik heb als eens eerder uitgelegd dat de manier om je kinderen van een scherm te vegen is: zelf niet aan je telefoon, tablet of laptop vastgepakt zitten.
Moeders die het probeerden gaven toe dat het prima werkte!

Met lezen is het niet anders: monkey does as monkey sees….dus…

Stap 1: begin zelf met lezen! Duik in een boek weg. En zonder dat je iets hoeft te zeggen, zien kinderen dat je dat prettig vindt…

Dan kom je op stap 2:

Zorg dat overal in het huis boeken liggen. We hebben dus niks aan een keurig rijtje boeken in de slaapkamer van je kind… Ze moeten gewoon overal makkelijk op te pakken zijn. Dus een paar naast het bed, en stapeltje in de speelhoek, een paar naast jouw boeken op de tafel naast de bank
Zo wordt een boek iets wat je kind makkelijk oppakt..

Heel belangrijk is stap 3:

Jij maakt niet uit welk boek je kind leuk vindt! Laat dat van een hele jonge leeftijd vooral aan je kind zelf over. Het maakt namelijk geen fluit uit WAT ze lezen, ALS ze maar lezen. Natuurlijk mag je meedenken, suggesties doen. Maar je mag nooit een boek opdringen!

Wat nog meer niet mag stap 4:

Nooit (en ik herhaal nooit)  ga je doelen stellen zoals: elke dag een half uurtje zitten met je boekje. Lezen is altijd voor fun. En nooit een taak.

Wat je wel mag stap 5:

De schermtijd drastisch verminderen. Het is echt niet erg als kinderen van “ellende”  dat boek oppakken dat toch zo handig op het tafeltje naast de bank ligt….

Succes en vergeet niet je boek uit te lezen!

9 antwoorden
 1. Lodi zegt:

  Hier twee boekenwurmen al is dat vooral in de vakanties enzo. De jongste wilde eerst niet zo en toen kreeg ik ook de tip van dwing hem niet tot lezen, het komt wel en met twee ouders als boekenwurmen is dt zeker gelukt.

  Beantwoorden
 2. Manon zegt:

  Ik was vroeger gek op boeken lezen, ik zat altijd met m’n neus in een boek. Bijzonder hoe de tijden aan het veranderen zijn en je dit soort dingen moet doen om ze aan het lezen te krijgen. Was vroeger natuurlijk ook al wel, maar nu er zoveel andere afleiding is wordt het steeds moeilijker lijkt me!

  Beantwoorden
 3. Kelly zegt:

  Mijn kinderen pakken ook graag een boekje erbij. Lezen kunnen ze dan nog wel niet, maar ik hoop dat ze straks eerder een boek erbij pakken, wanneer ze wel kunnen lezen. Zelf hou ik ook erg van lezen.

  Beantwoorden
 4. nicole orriens zegt:

  Ik ben ook een groot voorstander van lezen, en lees zelf ook veel. Helaas houden toch niet al mijn kinderen van lezen. Vooral de jongens niet….

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *