Dit is de spin Sebastiaan.

Ik lees voor : de spin Sebastiaan van Annie Schmidt

Over Annie Schmidt wordt de laatste jaren zo veel geschreven. En niet alleen geschreven, er was een tv serie over haar leven, er is een musical van gemaakt, haar kleinzoon heeft een reportage over haar geproduceerd….Ik wil totaal niet oneerbiedig zijn, ik heb haar als schrijfster heel hoog zitten, maar je zou bijna zeggen: het houdt niet op. Je zou bijna vergeten dat ze inderdaad een geweldige schrijfster was.

Natuurlijk heb ik mijn kinderen eindeloos uit al haar boeken voorgelezen. Een plezier voor twee, echt waar. Al haar boeken zijn zo heerlijk geschreven, zo lekker rebels, met zo veel gevoel voor details en met zo veel leuke onverwachte invalshoeken.

Je zou bijna vergeten hoe waanzinnig leuk haar kindergedichten zijn. Een favoriet van ons is: “Het stoute kinderenhuis”. Of: “Ik ben lekker stout”

Ik heb hier gekozen voor “De spin Sebastiaan”.

Dit is een van de eerste gedichten die ze schreef. Annie Schmidt werkte in die tijd bij de krant Het Parool. Zij diende het in bij haar hoofdredacteur. Het verhaal wil, dat zij even later bij hem werd geroepen. Ze kwam binnen de hoofdredacteur stond op en zei: “Ik geloof dat ik u ga zoenen”
Let wel, halverwege de 50-er jaren was zoenen ( en zeker door je baas ) bepaald niet gebruikelijk.

Het gedicht leest lekker voor. Dat komt volgens mij door dat het een beetje staccato ritme heeft. Zinnen als : “Ooooo, Sebastian, toe Sebastiaan, laat dat nou!” Die lezen gewoon lekker.
Het gedicht heeft als rijm schema ABAB. Vaak hebben gedichten het schema AABB, en dan is het heel moeilijk om niet te gaan “dreunen”.

Probeer maar eens:

Aan de weg naar Hellevoetssluis, (A)
Staat het stoute kindern huis (A)
Honderd kinderen wonen daar (B)
Allemaal kinderen bij elkaar (B)

En:

Hij zei tot alle and’re spinnen: (A)
Vreemd, ik weet niet wat ik heb,(B)
maar ik krijg zo’n drang van binnen (A)
tot het weven van een web.(B)

luister ook eens naar: Lola de beer

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *