Review “Ik wil die!” door Imme Dros

Imme Dros

Het boek “Ik wil die!!” van Imme Dros, in de kleuterklas van Juf Petra:

Stel je voor…. Papa of mama neemt jou mee naar de schoenenwinkel, jij mag daar zelf een paar schoenen uitzoeken, hoe zouden die schoenen er uitzien? Vijfentwintig paar nieuwsgierige kleuterogen kijken mij aan, ik zie ze nadenken… Ze weten precies wat voor schoenen ze mooi vinden. De één wil schoenen met veel glitters, een andere kleuter wil laarzen met felle kleuren en lichtjes, en weer een ander schoenen met een magisch Disney figuur. Maar wanneer ik naar beneden kijk, zie ik zwarte en blauwe laarsjes, bruine veterschoenen en wat gympen. Waar zijn die schoenen met lichtjes, glitters en felle kleuren?!

Ik presenteer het prentenboek

Na een korte introductie presenteer ik in mijn kleuterklas het prentenboek “Ik wil die!” geschreven door Imme Dros. Een klassieker, blijkt uit het feit dat de eerste druk in 1991 plaatsvond en nu in 2019 zijn vijftiende herdruk beleeft. Het prachtige prentenboek gaat over Ella. Haar oude schoenen zijn niet mooi meer, ze mag nieuwe en ze weet al welke ze wil! Echter, dit paar schoenen is er niet meer in haar maat, ze zijn te klein. Dit kleutermeisje is vasthoudend, wat haar moeder ook probeert, Ella heeft haar zinnen gezet op de rode ballerina’s. “Ach”, zegt de winkelverkoopster, “ze vallen toch groot.” De schoenen worden dus gekocht, maar helaas blijkt dat ze niet groot vallen, ze zijn gewoon te klein, wat bij Ella zorgt voor zere tenen, zere hielen en uiteindelijk blauwe en rode beklemde voeten. Arme Ella…!

Mijn kleuters genieten

Mijn kleuters genieten van dit mooie boek, zowel het verhaal als de prenten, geïllustreerd door Harrie Geelen, boeien deze jonge kinderen. Het bevat kleuterhumor. Bijvoorbeeld; het ochtendmoment dat Ella zich aankleed en in haar nakie met schoenen aan trots voor de spiegel staat om haar schoenen te bewonderen. Maar ook wanneer Ella met haar voeten verkoeling zoekt in de toiletpot van oma; hilarisch! Het boek biedt kansen voor rekenactiviteiten. Na het lezen van het boek, zijn wij nieuwsgierig welke schoenmaten wij hebben. En ordenen wij onze schoenen op grote, op kleur, kenmerken van veters of ritsen en klittenband. Ella vindt het zonde om de te kleine schoenen weg te doen, de nieuwe schoenen van Ella staan voor de sier in de kast. Eén van mijn kleuters bedenkt een betere oplossing: “Gewoon even op marktplaats zetten, dan heb je ze zo verkocht en kun je van dat geld nieuw speelgoed kopen”. We ronden het verhaal af en gaan lekker buitenspelen. Deze keer gaan de laarzen aan, want het heeft geregend. En het zou toch zonde zijn als al die mooie schoenen zo snel raar worden…

‘Ik wil die!’ van Imme Dros is een heerlijk klassiek prentenboek om bij weg te dromen en sluit fantastisch aan op de sociaal-emotionele ontwikkeling en magische wereld van iedere kleuterjongen en – meisje!

 

lees ook Het grote super juffie doe boek!

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *