Het kinderboek dat je nooit meer vergeet

kinderboek

Het kinderboek dat je nooit bent vergeten

We moeten onze kinderen veel voorlezen, dat weten we  en dat proberen we ook te doen.
Terwijl de artikelen over het belang van lezen weer eens om oren vliegen, ga ik terug in de tijd…

geen groter geluk dan…lezen

Ik kan mij uit mijn basisschooltijd geen groter geluk herinneren dan ongestoord ergens in het huis, opgekruld in een stoel te liggen lezen….Uren. Tot het boek uit was.
Nu had ik het makkelijk, ik was pas 10 jaar toen er een tv in huis kwam. En toen zat het leesvirus er inmiddels stevig in.
Dus – even een zijpad liever moeders – stekker uit de schermen, laat ze maar piepen, jammeren en schelden…op een dag gaan ze lezen!

Terug naar het onderwerp van gesprek: dat kinderboek dat je nooit vergeet.
Ik ben enorm benieuwd welk boek dat voor jullie is. En of je  – net als ik – ineens ontdekkingen over jezelf doet.

Alleen op de wereld.

Ik kreeg dat boek via mijn broer, het was een dik gebonden boek met gravures. Eerlijk gezegd vond ik de plaatjes behoorlijk ouderwets. Maar dat weerhield mij er niet van, het boek stuk te lezen. Ik denk dat ik het als kind wel drie keer heb gelezen. En soms, als ik zin had me een beetje sneu te voelen, las ik heel zielige stukjes nog een keer. Omgekeerd werkte ook. Van het hoofdstuk: “een koe voor moeder Barbarin”, werd ik altijd vrolijk.

De kinderen van het grote fjeld

Dit is een kinderboek dat jullie vast niet kennen, het speelt ergens in Scandinavië. Een groep kinderen, broers en zussen, vluchten voor de honger en de kou. Steeds meer kinderen vinden ergens onderdak, tot de oudste zoon ( en een zus ) overblijven. Zij worden uiteindelijk opgenomen in een dominees gezin. Het is een diepe wens van de oudste zoon om predikant te worden. Het is vast een heel christelijk kinderboek….ik heb het nooit meer gelezen. Maar het heeft zoals je merkt, diep indruk gemaakt

Wat valt op?

Ik wist het niet van mezelf, maar kennelijk was ik als kind, dol op zielige boeken.
En jij? Wat was jouw favoriete kinderboek?

10 antwoorden
  1. Margaret zegt:

    De pockets van De Dolle Tweeling heb ik helemaal stukgelezen! Engelse kostschoolmeisjes, die veel meemaakten en best aardig wat durfden… De juf Frans riep altijd ‘Abominable’, mijn eerste Franse woordje dus 🙂
    Als ‘s avonds mijn lampje uit moest van mijn ouders, las ik stiekem met m’n hoofd achter de gordijnen bij het straatlantaarn licht door. By the way, ik heb de boekjes nog steeds!

    Beantwoorden
  2. Shirl zegt:

    Afke’s tiental heb ik stukgelezen!

    Een van de boeken die echt indruk maakte was “Zeg niet dat je pas 13 bent”. Over een Joods meisje dat gedeporteerd werd naar Auschwitz.

    En ik ben nog steeds op zoek naar een boek dat ik erg mooi vond. Ging over een meisje op een internaat met vuurrood haar. Ze was, wat ik mij herinner, een dondersteen 😊. Haalde graag kattenkwaad uit.
    Titel heb ik echt geen flauw idee meer van. Ooit eens geleend bij de bieb.

    Beantwoorden
  3. Kaat Krabbel zegt:

    Ik kreeg ooit van iemand een “oud” boek : vlucht naar de kust.
    Twee kinderen werden wees en om te voorkomen dat ze in een kindertehuis terecht zouden komen gingen ze op de vlucht.
    Volgens mij naar een opa of oma die aan de kust woonde.
    Meeslepend boek, zielig en mooi.
    Ik heb het op zolder liggen omdat ik van dit boek geen afstand kon doen.

    Beantwoorden
  4. Mama Jezz zegt:

    Toevallig nam mijn moeder dat boek afgelopen weekend mee, na het opruimen van hun huis. ‘Blauwe plekken’, dat boek heeft veel indruk gemaakt op mij vroeger.
    Verder las is graag de boeken serie van ‘Floortje’ en later de ‘hoe overleef ik…’ boeken. Heerlijk om te lezen! Gelukkig heb ik het lees-virus, ondanks de schermen al aardig op mijn oudste, van 7, weten over te dragen!

    Beantwoorden
  5. Myrthe zegt:

    Wat heb ik uren in de bibliotheek doorgebracht. Zo veel mooie boeken van Thea beckman die ik heb gelezen, ‘reis door de nacht’ van Anne de Vries. Mooie verhalen van toon Tellegen en Carry slee. Wat ben ik blij dat ik nog zoveel boeken bewaard heb.

    Want wat is het heerlijk om inneem boek te duiken, je te verliezen in een verhaal. Wat gun ik mijn zoon deze ontdekkingsreis op papier ipv op het scherm!

    Beantwoorden
  6. Liesbeth zegt:

    Vroeger als kind las ik alles wat los en vast zat, als er maar letters op stonden. Mijn favoriete reeks was Pitty naar kostschool, maar ook de olijke tweeling en de serie van de Vijf verslond ik.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *