Wat kan mijn kind als het 10 jaar is?

ontwikkeling kind 10 jaar

Als je kind 10 jaar is wordt het verschil tussen jongens en meisjes groter, het wordt ook leuk om met je kind over normen en waarden te praten

 

Lees alles over: de  ontwikkeling van kind van 10 jaar

Een kind van tien jaar is bijna een tiener en in vele opzichten is hij/zij al een puber.
Lichamelijk bijvoorbeeld: ze worden groter en steviger en menig meisje begint al – voorzichtig –  borstjes te ontwikkelen.
Kinderen van 10 kunnen al heel aardig verantwoordelijkheid dragen: ze gaan uit zichzelf onder de douche en poetsen hun tanden. Huiswerk, is vaak voor veel kinderen ( en hun ouders) een struikelblok. Niet dat ze niet in staat zijn om huiswerk te maken: ze hebben het gewoon te druk….

Toch is een beetje huiswerk op de deze leeftijd geen slecht idee. Nog even en ze gaan naar de middelbare school en moeten elke dag huiswerk maken!

kind 10 jaar

Een kind van 10 jaar heeft nog wel hulp nodig

Kinderen van deze leeftijd hebben echt nog hulp nodig bij het plannen en organiseren van de dingen die nu eenmaal moeten gebeuren. En ze hebben zeker hulp nodig bij het uitvoeren!
Het klinkt allemaal heel poëtisch en lieflijk, maar vergis je niet: tien jaar is de leeftijd van de tegenstrijdigheden. Jouw tien-jarig kind kan het ene moment heel volwassen en rustig overkomen, maar het volgende moment gedragen zich als een baby!
Zo kan je het meemaken dat je kind op het schoolplein niet meer geknuffeld  wil worden, maar ’s avonds voor het inslapen, dan mag er nog best even gekroeld worden….

 

Eten

Rond het tiende jaar stabiliseert de etensgewoonten van een kind. Als ze hun hele leven ongezond hebben mogen eten, blijven dit soort eten de voorkeur geven voor de rest van hun leven. Kinderen die gewend zijn aan een gezonde levensstijl zullen dat dus ook de rest van hun leven makkelijk vol kunnen houden.
Daarom is het ontzettend belangrijk dat ouders gezonde gewoonten bij hun kinderen ontwikkelen. Zonder nu direct een gezondheids-freak te willen zijn : het  is het echt belangrijk dat je kind genoeg granen, proteïne en vitamines binnen krijgt. Chips, snoep, frisdrank: het mag allemaal best. Maar met mate. Heel veel mate. Het staat er zo makkelijk, maar het valt niet altijd mee om gezond te leven….Kinderen van 10 jaar kunnen namelijk heel goed zeuren…

kind 10 jaar

 

Lichamelijke ontwikkeling van een kind van 10 jaar.

Menstruatie

Gemiddeld begint de menstruatie rond 11/12 jaar, maar het kan ook al zo vroeg als rond het 10de levensjaar starten. Dit is dus een goede leeftijd om met dochters over dit soort zaken te praten, als je dat al niet lang doet…. Bespreek eens wat ongesteldheid is en heb het eens over maandverband of tampons

Persoonlijke hygiëne

*Je kind is nu wel ( bijna ) klaar met tanden wisselen, als je kind nog wisselt kan dat een pijnlijker proces zijn, dan een paar jaar geleden. Tanden vallen wat minder makkelijk uit en dat kan pijnlijk zijn bij het eten, omdat kauwen dan zeer doet.

*Tandenpoetsen en flossen zijn zaken die je kind nu echt zelf kan!

*Je zal merken dat op deze leeftijd badkamerdeuren op slot gaan. Dat is heel normaal, je kind begint behoefte te krijgen aan privacy. Ook (en soms zelfs juist) wanneer je een heel open huishouden hebt, waarbij iedereen gewend was onbekommerd bij elkaar de badkamer in en uit te lopen.

Pas op: je kind kan in principe alles zelf, maar dat betekent niet dat het soms even ouderlijke aanwijzingen nodig heeft, als het gaat om persoonlijke verzorging!

 

ontwikkeling van kind van 10 jaar
ontwikkeling van kind van 10 jaar

Ontwikkeling loopt niet via een spoorboekje…

Sommige kinderen zetten op deze leeftijd al een groeispurt in, andere wachten daar nog even mee. Maak je geen zorgen, de groei van je kind, ligt niet vast als een spoorboekje: er zijn geen vaste tijden voor! Dit is wel de leeftijd dat je kind zich bewust gaat worden van zijn/haar uiterlijk, en in welke mate ze verschillen van de kinderen om zich heen. Ze beginnen daar voor het eerst van hun leven ook waardeoordelen aan te hechten. Tijd voor ouders om ogen en oren goed open te houden.

En als je kind ineens reuze verdrietig wordt, omdat iedereen om hem heen groter/kleiner is….troost ze dan met de wetenschap dat we allemaal verschillend zijn en dat de andere kinderen later groot worden dan wel dat hij echt nog gaat groeien! Juist nu is het belangrijk je kind te leren trots op zichzelf te zijn.

kind 10 jaar
kind van 10 jaar :sporten

Meisjes zijn eerder in de pubertijd dan jongens

Over het algemeen begint de pubertijd bij meisjes eerder dan bij jongens. Je doet er verstandig aan je kind op tijd voor te bereiden op de lichamelijke veranderingen die de pubertijd met zich meebrengt.. Zaken als: een vettige huid en haren, puistjes, haren die verschijnen in oksels en kruis….je kind kan beter op de hoogte zijn. Er zijn ook boekjes voor kinderen die de puberteit in gaan. Soms vinden kinderen het namelijk ook fijn om zich hier over in te lezen. 

meisjes

En meisjes weten natuurlijk best dat ze borsten krijgen en ongesteld worden, maar als zich dat begint te openbaren, kan het toch fijn zijn dat je daar al eens met je moeder over gesproken hebt.

jongens

En jongens…..kunnen een verschrikkelijke geur ontwikkelen ( hier spreekt ervaring) waar ze zelf in het geheel geen last van hebben. Enige ouderlijke begeleiding is dan vaak geen overbodige luxe.

ontwikkeling kind 10 jaar
kind van 10 jaar: lichaamsgeur

 

Emotionele ontwikkeling van een kind van 10 jaar

Tienjarigen staan aan de rand van enorm veel veranderingen in hun leven. Op vrijwel alle terreinen die je je maar kan bedenken. Nog even en ze zijn pubers, bij  sommige kinderen van 10 jaar kun je de lichamelijke veranderingen (zoals haargroei in oksels en kruis, een vettig wordende huid, bij meisjes borstvorming) al zien. Als je kind 10 jaar is, begint het volwassen te worden. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel: ze ontwikkelen steeds meer een gevoel voor wie en wat ze zijn in deze wereld. Nog even en ze gaan naar de middelbare school, daar beginnen ze zich bewust van te worden.

Lichaamsbewust zijn en de lichamelijke ontwikkelingen

Voor meisjes ( die zich in deze fase over het algemeen sneller ontwikkelen dan jongens) kunnen al die veranderingen in het lichaam een heel scala aan emoties oproepen. Aan de ene kant is het natuurlijk heel spannend en opwindend, je begint vrouw te worden, aan de andere kant: dat kan ook heel eng zijn! Of, minder erg maar nog steeds niet leuk, je kan er erg onzeker van worden.

Het zelfbeeld van je kind

Dit is echt een periode waar je als ouders, bewust aandacht moet geven aan het beeld dat je kind van zich zelf heeft. Dat doe je niet door drie keer daags te zeggen dat je kind er leuk uitziet ( een onzeker kind gelooft je toch niet).Wat wel werkt is gerichte complimentjes: mooi haar, mooie benen…verzin het maar.

Blijf ook benadrukken dat de pubertijd een fase is, en dat alle ongemakken er over een tijdje heel anders uitzien,

EN….geef het goede voorbeeld: sta nooit  zelf voor de spiegel te kreunen, dat je er niet uitziet…..

 

 

ontwikkeling van kind van 10 jaar
ontwikkeling van kind van 10 jaar

 

Sociale ontwikkeling

Kinderen van 10 krijgen duidelijk de behoefte aan een eigen leven, weg van de familie en meer doen met vriendjes, vriendinnetjes en clubjes. Daar kan je als ouder best even van schrikken. Tenslotte draaide een groot deel van het leven van je kind door en via jou…..En dus is het helemaal niet raar als jij even diep adem moet halen over die nieuwe zelfstandigheid. …

Hou jezelf de volgende twee dingen voor:

*je zou toch niet willen dat je kind zijn hele leven thuis bleef wonen.

En

*Ook al vinden ze het geweldig een week-end weg te gaan met…..ook al zijn vrienden en vriendinnen nog zo belangrijk, jouw tienjarige heeft je nog steeds heel hard nodig! De komende paar jaar zal je rol als ouder veranderen, maar zeer zeker niet minder worden.

 

ontwikkeling van kind van 10 jaar
kind van 10 jaar : emotionele ontwikkeling

Vrienden

We zeiden het al: vrienden worden in deze periode belangrijker dan ooit. Dat heeft zijn goede en zijn minder goede kanten: 10-jarigen zijn redelijk ontvankelijk voor groepsdruk. Ze willen er immers heel graag bij horen. En dus maken ze zich druk om hun kleren, of ze de juiste muziek wel leuk vinden ( je zal toch maar de verkeerde band geweldig vinden) Wanneer jouw kind een gezond en stevig zelfvertrouwen heeft, komt hij deze periode makkelijk en gezellig door. Is jouw kind wat minder zeker van zichzelf, dan is het goed je ogen en oren open te houden voor tekenen van onzekerheid.

Hetzelfde geslacht

Zag je tot voor kort je zoon nog met een vriendin thuis komen en je dochter met een vriendje: dat begint nu echt tot het verleden te horen. Alhoewel: mijn zoon had een vriendinnetje van school. En in het week-end speelden ze veel samen. Heel discreet, als de rest van de klas het niet zag. Zeg dus nooit nooit. Maar in zijn algemeenheid: dit is de leeftijd waarop jongens met jongens omgaan en meiden met meiden. En het gaat wel even duren, voordat dat weer verandert…..En dan, kan ik je verzekeren, heb je weer heel andere problemen

10 jarige
kind van 10: vrienden maken

 

Sociale ontwikkeling van een kind van 10 jaar

Onafhankelijkheid

We hebben het er al over gehad dat 10 jarigen meer en meer tijd met hun vriendjes door willen brengen. Een verjaardagspartijtje van een klasgenoot kan veel belangrijker gevonden worden dan oma’s verjaardag bijvoorbeeld.

Daarnaast zie je ook dat kinderen van deze leeftijd steeds meer (en beter) onafhankelijk van anderen (van hun ouders, dus…) gaan denken. Een tienjarige zal ineens gaan nadenken over zaken die hij tot voor kort als volkomen vanzelfsprekend beschouwde. Ineens is voetbal niet meer boeiend en wil hij speerwerpen, dit is ook de leeftijd waarop kinderen besluiten vegetariër te worden. Of dat ze later dokter willen worden om zieke kinderen in de derde wereld te genezen.

Sommige besluiten en voornemens van je kind, zijn een kort leven beschoren, maar anderen  kunnen heel serieus blijken en een leven lang duren.

 

ontwikkeling van kind van 10 jaar
kind van 10 jaar emotionele ontwikkeling

Neem je kind serieus!

Voor jou als ouder is dat eigenlijk niet belangrijk, belangrijk is dat je je kind serieus neemt en luistert naar zijn overwegingen en meningen en daar mag  je rustig kritische vragen over stellen: daar heeft  je kind alleen maar baat bij. Maar je mag ze niet afdoen als “leuk, schattig, een fase, gaat wel weer over”

Op deze leeftijd heeft je kind er meer dan ooit behoefte aan om zich door jou gesteund te weten. En te weten dat zijn emoties en meningen worden gewaardeerd en dat er echt naar wordt geluisterd.

Taken

Een heel goede manier om je kind te vestigen in zijn groeiende onafhankelijkheid is om hem taken te geven, die verantwoordelijkheid vragen: zoals de hond uitlaten, de vaatwasser en  uit ruimen, zijn eigen lunch klaarmaken, de boodschappen opruimen. Afval wegbrengen, en als je even nadenkt weet je er vast nog wel een paar.

taak uitvoeren

Waarden en normen.

Tienjarigen kunnen rechtlijniger zijn dan wie dan ook. Goed is goed en kwaad is kwaad, zwart is zwart en wit is wit.

Maak je er geen zorgen over: nu je kind begint uit te vliegen zal ze steeds vaker en steeds meer in aanraking komen met andere gedachten en overtuigingen. Zo zal ze leren dat er over een en hetzelfde onderwerp verschillende meningen kunnen bestaan. En sterke nog: dat dat heel interessant is.

Dat alles betekent overigens niet dat het thuis allemaal wel vanzelf zal gaan: juist een kind van 10 heeft ouders nodig EN  ouderlijk leiding. Want volwassen worden gaat nu eenmaal niet vanzelf

 Lees verder Mijn kind: ontwikkeling per jaar – wat kan mijn kind als het 11 jaar is 

meer info 

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je kind per jaar? Klik dan hier

6 antwoorden
 1. B. Groothuis zegt:

  Goeden dag!
  Ik schrik van de foto waar de 2 kinderen hand in hand in het spoor lopen!
  Als medewerker van de grootste spoorwegonderneming van Nederland vind ik dit een zeer ongepaste foto, gezien de gevaren die dit gedrag met zich meebrengt. Voor u staat dit misschien symbool voor “Een eigen weg zoeken” of iets van die strekking. Voor mij staat dit voor”ongevallen, verwondingen/overlijden en psychisch leed bij alle betrokkenen”!
  Ik zou het op prijs stellen als u hiervan akte neemt!

  Beantwoorden
  • Felice Veenman zegt:

   Wat fijn dat u de moeite neemt om mij dit te vertellen, ik heb de foto inderdaad geplaatst als onschuldig plaatje, omdat het in mijn ogen duidelijk om een niet-meer gebruikte spoorbaan gaat, zoals je die in bv Frankrijk met regelmaat aantreft. Ik ben zelf opgegroeid naast een spoorbaan en wij zouden het niet in ons hoofd halen daar te gaan wandelen, ook al kwamen de treinen met grote voorspelbaarheid langs…
   Ik neem zeker akte van u opmerking: het is immers nooit mijn bedoeling mensen verdriet te doen. Een dezer dag zal ik de foto vervangen

   Beantwoorden
  • Felice Veenman zegt:

   ik kan me voorstellen dat dit bij u prioriteit heeft. ik hoop dat u zich op uw beurt kan voorstellen dat het vinden van goed beeldmateriaal veel werk is. En dat ik dat niet zo maar even er tussen door kan doen. Het onderhouden van een website is echt heel veel werk…

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *