10 tips over schermtijd

schermtijd

schermtijd : hoe lang, hoe kort waarom niet , waarom wel en nuttige en gezellige schermtijd

De hoeveelheid tijd die je kinderen achter een scherm zitten, drijft menig ouder tot wanhoop. “Ze zitten de hele dag te gamen en youtube filmpjes te kijken”, hoor je dan ouders zeggen.
10 tips om de schermtijd leuk en gezond te houden.

Tip 1 en deze ga je niet leuk vinden.

Realiseer je dat wanneer je kind teveel achter een scherm zit, dat je eigen schuld is. Ja, voor je nu een boos comment schrijft: vanaf welke leeftijd mocht je kind al op de telefoon? Wat geef je ze bij een lange autorit? Hoevaak staat de tv aan in je huiskamer??

Tip 2 deze is al beter: het is nooit te laat om zaken te veranderen.

Dus: neem eens rustig de tijd om te overzien hoeveel schermtijd er door ieder kind wordt gebruikt.Bekijk wanneer er veel voor het scherm wordt gehangen en bekijk ook eens wat ze nu eigenlijk aan het doen zijn.

Tip 3, deze vinden je kinderen leuk.

Wanneer je onderzoekt wat je kinderen nu eigenlijk aan het doen zijn, zal je merken dat je kind ook heel wat nuttige schermtijd heeft. Wanneer ze  met Squla in de weer zijn, of filmpjes bekijken over dieren, het millieu, het Jeugdjournaal ennoemhetmaarop. Dat is natuurlijk iets heel anders dan dom filmpjes kijken…

Tip 4, deze vinden je kinderen nog leuker.

Er bestaat ook zoiets als gezellige schermtijd. Met het hele gezin een spel online doen bijvoorbeeld. Ik heb jarenlang met zoonlief Runescape gespeeld: daar heb ik veel van geleerd!

Tip 5, deze vinden je kinderen helemaal niet leuk.

Het feit dat er ook nuttige en gezellige schermtijd bestaat, betekent niet dat je je kind EXTRA schermtijd moet geven. Integendeel. Stel je hebt de schermtijd op twee uur per dag gesteld, maar je kids zitten midden in een gezamelijk spel, of eentje is druk bezig voor een werkstuk, dan kan je zeggen: “oke je mag er nog een half uurtje bij”

Tip 6, deze vinden je kinderen nog veel erger!

Maak klip en klare afspraken over de hoeveelheid schermtijd en doe dat ook over de verlengtijd. In feite, als jij drie uur schermtijd genoeg vindt, dan stel je de tijd op 2,5 uur…( verder ben ik niet gemeen ofzo)

Tip 7, op welke leeftijd mag wat?

Tot 2 uur geef je ze gewoon helemaal geen scherm. Ook niet, juist niet om ze zoet te houden. Wat zei ik ook al weer in tip 1??

  • 2 – 4 jaar: maximaal een half uur
  • 4 – 6 jaar: 4 momenten, maximaal 1 uur ( maar niet achter elkaar !)
  • 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur  (liefst in 2 x een half uur)
  • 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur
  •  10 – 12 jaar: maximaal 2 uur

Kinderen ouder dan 12 : maximaal drie uur beeldschermtijd zeggen de deskundigen, ik vind dat persoonlijk idioot veel

Tip 8, het hoeft niet dagelijks

Mijn zoon kon toen hij op de basisschool zat met verhitte wangen een spel uitspelen, dan haalde hij echt meer uren dan de toegestane twee. Maar als het spel gedaan was, keek hij dagen lang niet naar het scherm om…
Dat vond ik dus een prima manier om met schermtijd om te gaan.

Tip 9, zet ’s morgens geen tv aan

Nooit gesnapt waarom mensen dat deden… zo ongezellig iedereen propt z’n ontbijt naar binnen, starend naar een scherm ? Dan heb ik nog liever ruzie aan tafel( en ook ga even terug naar tip 1)

Tip 10 : hou vol

Als je ineens de regels rond schermtijd gaat bijstellen, kan je rekenen op weerstand. Die schermen zijn nu eenmaal verslavend…
Maar als jij goed hebt gekeken naar  je kinderen en je regels goed op ze hebt afgesteld lukt het !

Bonus tip 11: scherm uit? Ga samen leuke dingen doen !

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *