Je kleuter kent geen tijd: over tijdsbesef bij kleuters.
We weten allemaal dat kleuters een maar een vaag begrip van tijd hebben, hun tijdsbesef is nog nauwelijks ontwikkeld.
Misschien heb je het gevoeld dat je nu iets aan het tijdsbesef van je kleuter moet gaan doen, ze gaat tenslotte naar school!
Kan een kleuter leren klokkijken?
Ik zal je direct geruststellen: je hoeft echt nog niet aan leren klok kijken te denken, dat is nog veel te abstract voor een kleuter, die nog geen 10 minuten van een uur kan onderscheiden.
De meeste kleuters leren klokkijken tegen de tijd dat ze 6 jaar zijn.
En ik kan je nog meer geruststellen, mijn zoon was ruim 9 jaar en kon alleen digitaal klokkijken: dus met een horloge wat 13 uur en 14 uur ect. aangaf. Dat mocht niet van de juf. Heel jammer voor de juf.
Hoe beleven kleuters tijd?
Zoals gezegd een kleuter heeft weinig verstand van tijd en uur, laat staan van de dagen van de week.
Een kind ontwikkelt tijdsbesef door ervaring. Een kleuter weet allang dat je zoiets hebt als dag en nacht. Als het nacht is, is het donker, als het overdag is, is het ligt.
Op school wordt de tijd opgedeeld in de ochtend en de middag, die truc hebben de meeste kleuters snel door. Het helpt ze om een beter begrip van tijd te krijgen.
De dagen van de week.
Net zomin als een kleuter weet of het een uur is of drie uur, weet ze of het maandag of dinsdag is.
Maar een kleuter kan heel goed onthouden dat we op woensdag gaan zwemmen! We zeiden het al, het tijdsbesef van een kleuter is gebaseerd op ervaring!
Nog zoveel nachtjes slapen… tellen en tijdsbesef
Op woensdag tegen een kleuter zeggen: op zaterdag, heeft dus weinig zin. Dat weten we als moeder ook. Automatisch zeggen we: nog twee nachtjes slapen.
Een vriend van mij deed het nog leuker. Hij was op reis en aan de telefoon informeerde zijn vierjarige dochter wanneer hij nu weer ein-de-lijk eens thuiskwam.
“Oké”, zei hij. “Je bent nu wakker, maar vanavond ga je weer naar bed, klopt dat?” Dat klopte. “En dan word je wakker”, vervolgde hij. Dat kon zijn dochter ook beamen. “En dan ga je weer naar bed”, vervolgde mijn vriend. “En als je dan wakker wordt”, zei hij. “Dan ben ik er!”
“Je komt echt!”, jubelde ze, “je komt echt!”
Vroeger en nu: historisch tijdsbesef.
“Vroeger”, vinden kleuters een erg moeilijk begrip. Ze kunnen wel eens zeggen: “Vroeger toen ik er nog niet was”. Maar dat is een lastige hoor. Een kleuter vindt zichzelf nog altijd het middelpunt van de wereld. Hoe kan die wereld draaien als zij er niet zijn??
En vroeger toen mama klein was, hoezo toen mama klein was?? Mama is mama.
Later is net zo’n lastig begrip: een kleuter heeft een vaag besef dat hij/zij later net zo groot zal worden als papa en mama. Maar dat is nog zoooooo ver weg! (en dat is best een veilig idee)
Maak je geen zorgen: ook het tijdsbesef van vroeger en later komt vanzelf.
lees ook: hoe lang nog mama
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!